Artroskopija gležnja

event 25.04.2023.

Pretrpjeli ste tešku ozljedu gležnja i morate na operaciju? U Specijalnoj bolnici Aksis radimo artroskopiju gležnja – kirurški zahvat s brzim oporavkom.

Ako je Vaš gležanj slab i ligamentno nestabilan, naše kirurško rješenje je artroskopska rekonstrukcija (stabilizacija) gležnja – zahvat koji se radi artroskopski kroz dvije odnosno četiri male incizije.

Kroz dvije male incizije pregleda se zglob gležnja i utvrdi postoji li unutra neko oštećenje. Kroz druge dvije incizije radi se rekonstrukcija ligamenata. Artroskopski, tj. pod kontrolom oka, u vanjski dio kosti (fibulu, lisnu kost), na mjesto gdje je otkinut ligament stavljamo specifična sidra ili zatezače za šavove. Ta sidra služe da bi ligament koji je oštećen vratili na svoje mjesto. Kroz druge dvije male incizije, konce koji su na tim sidrima provučemo kroz ligament, zategnemo ih i stabiliziramo.

Potom gležanj stavljamo u fiziološki položaj. U Specijalnoj bolnici Aksis preferiramo funkcionalnu imobilizaciju umjesto klasične imobilizacije gipsom. Naši pacijenti dobiju ortozu, s kojom već kroz 7-10 dana mogu dati puno opterećenje gležnju, a za 3-4 tjedna (ovisno o vrsti i težini ozljede) postepeno se vraćaju u pokret.

Nakon toga slijedi fizikalna terapija, koja je ključna kako bi to uganuće ili parcijalna/totalna ruptura što prije zarasla. Riječ je o puno aktivnijoj rehabilitaciji uz koju ćete se ubrzo vratiti brzom hodu i laganom trku, a sve uz određenu zaštitu pomoću ortoze.

Ta ortoza više neće biti potrebna jednom kada ligamenti potpuno zacijele i obično se očekuje povratak punoj aktivnosti tri mjeseca nakon artroskopije gležnja.