Artroskopske operacije – hallux valgus

event 28.08.2017.

Naziv HALLUX VALGUS dolazi od latinskih riječi koje simboliziraju zaokretanje nožnog palca prema vanjskoj strani stopala (prema ostalim prstima).

Uslijed zakretanja, unutarnji dio stopala postane podložniji stalnoj mehaničkoj iritaciji koja uzrokuje stvaranje nove kosti (egzostoze) te lokalne upale koja je glavni uzrok boli kod ovako deformiranog stopala.

Deformitet ubrzo postaje bolan, s unutarnje strane stopala pojavljuje se crvenilo i bolnost koja nalikuje gihtu. U koliko se deformitet na vrijeme ne identificira i pokuša liječiti, ubrzo i II i III prst stopala bivaju ugroženi – javlja se bolna fleksija malih zglobova koja je često i uzrok većih tegoba nego sam nožni palac.

Razlozi zbog kojih biste se trebali odlučiti za operativni zahvat:

  • bol koja vas sprečava u provođenju svakodnevnih aktivnosti, osobito prilikom hodanja, odnosno nošenja obuće
  • kronična upala i oteklina koja ne prestaje prilikom odmaranja niti uzimanjem lijekova
  • deformacija prstiju – zaokretanje većih prstiju prema manjim, odizanje II i III prsta i sl
  • ukočenost prstiju – nemogućnost savijanja i ispružanja
  • stalna bol koja se ne smanjuje niti uporabom nesteroidnih protupalnih lijekova (općenito efekt takvih lijekova se razlikuje od osoba do osoba)
  • prisustvo boli i nakon pimjene odgovarajuće obuće

Budite oprezni pri odabiru operativnog zahvata jer nazivi poput “jednostavan” i “minimalan” operativni zahvat često mogu učiniti više štete nego koristi. Cilj operativnog zahvata je prestanak boli i ispravljanje deformacije koliko je god to moguće. Ortopedski zahvat izabire ortoped kirurg s obzirom na vrstu i uzrok deformiteta stopala.

Uspjeh operacije najvećim dijelom ovisi o tome kako ste slijedili upute svog kirurga slijedećih nekoliko tjedana. Tijekom faze oporavka potrebno je obaviti nekoliko kontrolnih pregleda, tjekom kojih će vaš kirurg pratiti normalan proces zacjeljenja rane.

Nakon operacije potrebno je fizikalnom terapijom vratiti pun opseg pokreta i snagu u mišićima stopala. Ortoped će Vam preporučiti upotrebu nekih rekvizita tijekom vježbanja, kako biste poboljšali pokretljivost i i dobili snagu u nožnom zglobu i zglobovima prstiju.

Za što brži i potpun oporavak, potrebno je svakodnevno provođenje vježbi za povećanje pokretljivosti palca, prstiju i gležnja.

Faza rane postoperativne rehabilitacije

Kretanje – pravilan hod u ortopedskim cipelama od velike je važnosti. Nakon operacije kod hoda se koriste štake a postoperativne cipele koje će te dobiti omogućuju opterećenje prilikom hoda samo na stražnjem dijelu stopala.Operater će odredit koliko i kada smijete opteretiti operirano stopalo. Prilikom hoda sa štakama bitno je da štake ne pomičete daleko od tijela. Kod hodanja prvo pomaknete štake ispred tijela, zatim zakoračite sa operiranom nogom, i to na način da samo peta dotakne tlo, zatim zakoračite sa zdravom nogom. Bez štaka ćete hodati tek kada vam operater to dozvoli.

Vježbe za gležanj – pomičite stopalo prema naprijed i prema nazad. Ovu vježbu radite kontinuirano, 2-3 minute, 2-3 puta u jednom satu. Zatim kružite stopalima u jednu pa u drugu stranu.

Napredne vježbe (izvode se tek po dopuštenju Vašeg kirurga)

Nabiranje ručnika – stavite ispred sebe na pod mali ručnik i nabirite ga samo prstima. Ponovite ovu vježbu 5 puta.

Podizanje na prste, povlačenje prstiju pod stopalo , odizanje na pete – zadržite svaki položaj 5 sekundi, ponovite vježbu 10 puta.

Podizanje spužvi s podloge – stavite 15 spužva manjih veličina na pod, uhvatite prstima svaku spužvu, te je premjestite u kutiju. Ponovite tako sa svakom spužvom.

Vježbe za jačanje mišića gležnja uz pomoć elastične trake – obuhvatite trakom prednji dio stopala, zatim rukama vucite traku prema sebi, a prednji dio stopala gurajte u suprotnom smjeru.

Povlačenje čvrste gume palčevima- stavite čvrstu gumu oko oba palca i povlačite palčeve jedne od drugih. Zadržite ih u tom položaju 5 sekundi, ponovite vježbu 10 puta.

Povlačenje čvrste gume pomoću svih prstiju – postavite čvrstu gumu oko svih prstiju, raširite je i zadržite ovaj položaj 5 sekundi, ponovite vježbu 10 puta.

Stiskanje prstiju – stavite male, spužvaste čepove između svakog prsta, stisnite ih prstima i zadržite ovaj položaj 5 sekundi, ponovite 10 puta.