Artroskopske operacije koljena – čišćenje hrskavice i odstranjenje meniskusa

event 28.08.2017.

Bol u koljenu, oteklina, osjećaj nestabilnosti, smanjena pokretljivost – sve su to znakovi koji upućuju da biste trebali posjetiti liječnika-ortopeda. Ukoliko problem nije rješiv konzervativnim putem (fizikalnom terapijom) uslijedit će artroskopija zgloba koljena.

Nakon operacije važno je započeti sa fizikalnom terapijom kako bi se što prije vratili vašim svakodnevnim ili sportskim aktivnostima. Postupci fizikalne terapije utječu na:

  • Smanjenje boli i otekline
  • Povratak mobilnosti zgloba
  • Povratak snage mišića
  • Razvoj propriocepcije
  • Razvoj propriocepcije i stabilnosti u zglobu.
    Povratak mobilnosti zgloba

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija obuhvaća elektroterapiju, magnetoterapiju, terapiju laserom i ultrazvukom, kriokineziterapiju i mišićnu stimulaciju čime ubrzavamo cijeljenje i smanjujemo oteklinu i bol, te jačamo muskulaturu. U rehabilitacijskom procesu najvažnija je kineziterapija (terapija pokretom) koju pacijent provodi i samostalno kod kuće, a kojom utječemo na povratak normalnim životnim aktivnostima kao i sportu. Nakon spomenutih artroskopskih operacija obično je dovoljan ciklus fizikalne terapije u trajanju deset dana. S vježbanjem se počinje već prvi dan nakon operacije. Rade se vježbe jačanja mišića i povećanja opsega pokreta, te stabilizacije. Svakim danom vježbe se intenziviraju te se uvodi vožnja sobnog bicikla, vježbe na nestabilnim podlogama (tzv. propriocepcija ).

Potpuni oporavak svakodnevnim aktivnostima očekuje se za desetak dana, a sportu nakon nekoliko tjedana.