Artroskopske operacije koljena

event 28.08.2017.

Zahvaljujući razvoju artroskopije, operacije koljena postale su puno jednostavnije i sigurnije. Minimalno invazivnim metodama rješavaju se veliki problemi, a nakon dobro obavljene operacije povratak prijašnjim aktivnostima je stopostotan, i to uz minimalnu bol.

Artroskopija je ortopedska tehnika, odnosno minimalno invazivna kirurška metoda kojom se izvode različiti zahvati na zglobovima i ligamentima. Ubraja se među najčešće operativne zahvate u ortopediji.

Ti se zahvati provode na način da se u koljeno, kroz rez od svega jednog centimetra uvodi optički instrument – artroskop. Pomoću tog instrumenta moguće je pratiti cijeli zahvat na monitoru. Kroz druge minimalne rezove uvode se specijalno dizajnirani ortopedski instrumenti pomoću kojih se provodi sam operativni zahvat.

Tako za razliku od klasičnog operativnog zahvata, koji podrazumijeva velike rezove na operativnom području, oštećenja i traume okolnog tkiva, ovakav zahvat omogućuje puno brži i kvalitetniji oporavak. Ovakav oporavak je moguć jer su postoperativne komplikacije poput pretjeranog krvarenja, infekcija, rana te pretjeranih ožiljaka smanjenje na najmanju moguću mjeru. Također, s obzirom na minimalnu traumatizaciju okolnog zdravog tkiva nije potrebna ni hospitalizacija.

„Korištenjem najsuvremenijih tehnika u ortopedskim operacijama svojim pacijentima osiguravamo izrazito brz oporavak i vraćanje svakodnevnim aktivnostima uz najmanju moguću kiruršku traumu te uz gotovo nevidljive ožiljke i reduciranu postoperativnu bol“, naglašava doc. dr. sc. Mladen Miškulin prim.dr.med.

Za ubrzan povratak sportskim i životnim aktivnostima važno je odmah nakon operacije započeti s fizikalnom terapijom koja će smanjiti otekline i bol, povratiti snagu u mišićima te osigurati mobilnost i stabilnost zgloba. Potpuni oporavak se očekuje se za desetak dana, a povratak sportskim aktivnostima nakon nekoliko tjedana, ovisno o vrsti ozljede.