Hallux Valgus – Prevencija i naše operativne metode

event 28.08.2017.

Naziv HALLUX VALGUS dolazi od latinskih riječi koje simboliziraju zaokretanje nožnog palca prema vanjskoj strani stopala (prema ostalim prstima).

Uslijed zakretanja, unutarnji dio stopala postane podložniji stalnoj mehaničkoj iritaciji koja uzrokuje stvaranje nove kosti (egzostoze) te lokalne upale koja je glavni uzrok boli kod ovako deformiranog stopala.

Uzroci nastanka

Najčešći uzrok nastanka Hallux valgus deformacije je dugotrajno nošenje neprikladne , najčešće tjesne obuće, koja pritišće prste i stavlja ih u nepravilan i neprirodan položaj.

Deformitet također može biti uzrokovan kroničnom upalom (artritis) bilo uslijed prekomjernog trošenja zglobne hrskavice bilo poradi autoimune bolesti od kojih je reumatoidni artritis najčešće prisutan u populaciji. U većini slučajeva prisutna je i pozitivna obiteljska anamneza.

Istraživanja AOFS pokazala su da 88% žena u SAD-a nosi neprikladnu obuću, a kod njih 55% razvije se deformitet nožnog palca. Zato ne iznenađuje to da je deformitet nožnog palca devet puta češća kod žena nego kod muškaraca.

Može li se spriječiti nastanak upale?

Deformitet ubrzo postaje bolan, s unutarnje strane stopala pojavljuje se crvenilo i bolnost koja nalikuje gihtu. U koliko se deformitet na vrijeme ne identificira i pokuša liječiti, ubrzo i II i III prst stopala bivaju ugroženi – javlja se bolna fleksija malih zglobova koja je često i uzrok većih tegoba nego sam nožni palac.

U većini slučajeva upala i bol mogu se uspješno spriječiti nošenjem prikladne obuće koja ne vrši pritisak na prste. Različitim ortozama na tržištu tijekom noći zadržavamo palac u korigiranom položaju; tijekom dana adekvatan ortopedski uložak može održavati takav položaj.

Kome se preporučuje operativni zahvat?

Mnoga istraživanja pokazala su da je 85-95% pacijenata koji su bili podvrgnuti operativnom zahvatu bilo zadovoljno rezultatom operacije.

Razlozi zbog kojih biste se trebali odlučiti za operativni zahvat su:

 • bol koja vas sprečava u provođenju svakodnevnih aktivnosti, osobito prilikom hodanja, odnosno nošenja obuće
 • kronična upala i oteklina koja ne prestaje prilikom odmaranja niti uzimanjem lijekova
 • deformacija prstiju – zaokretanje većih prstiju prema manjim, odizanje II i III prsta i sl.
 • ukočenost prstiju – nemogućnost savijanja i ispružanja
 • stalna bol koja se ne smanjuje niti uporabom nesteroidnih protupalnih lijekova (općenito efekt takvih lijekova se razlikuje od osoba do osoba)
 • prisustvo boli i nakon pimjene odgovarajuće obuće

Budite oprezni pri odabiru operativnog zahvata jer nazivi poput “jednostavan” i “minimalan” operativni zahvat često mogu učiniti više štete nego koristi. Cilj operativnog zahvata je prestanak boli i ispravljanje deformacije koliko je god to moguće.

Vrste operativnih zahvata

Ortopedski zahvat izabire ortoped kirurg s obzirom na vrstu i uzrok deformiteta stopala.

Ortopedska kirurgija koristi mnogo različitih operativnih zahvata, koje s uspjehom primjenjujemo u Etela Medical centru:

 • operativni zahvati na mekim tkivima (tetivama i ligamentima)
 • odstranjenje egzostoze
 • osteotomija
 • artrodeza
 • artroplatsika

Očekivanja nakon operativnog zahvata

Kad se odlučite za operativni zahvat važno je da shvatite realna očekivanja njezinih rezultata i da razumijete što se operacijom sve može učiniti.

Većina pacijenata koji se podvrgnu zahvatu, nakon operacije osjećaju značajno smanjenje boli, sa vidljivim poravnanjem palca. Nakon operacije dobit ćete upute o tome kakvu ćete obuću nositi, kako se deformacija palca ne bi vratila.

Uspjeh operacije najvećim dijelom ovisi o tome kako ste slijedili upute svog kirurga slijedećih nekoliko tjedana. Tijekom faze oporavka potrebno je obaviti nekoliko kontrolnih pregleda, tjekom kojih će vaš kirurg pratiti normalan proces zacjeljenja rane.

Vježbe za jačanje stopala

Nakon operacije potrebno je fizikalnom terapijom vratiti pun opseg pokreta i snagu u mišićima stopala. Ortoped će Vam preporučiti upotrebu nekih rekvizita tijekom vježbanja, kako biste poboljšali pokretljivost i i dobili snagu u nožnom zglobu i zglobovima prstiju.