PRP TERAPIJA – Autologna obogaćena plazma (ACP)

event 28.08.2017.

Cijeljenje nakon ozljede je složen proces u koji su uključeni mnogi biološki mehanizmi. Ključnu ulogu u hemostazi i cijeljenju tkiva imaju trombociti tj. njihova sposobnost da u fazi aktivacije otpuštaju bioaktivne supstance kao što su faktori rasta, citokini i kemokini.

Trombociti ili krvne pločice su malena bezbojna tjelešca u krvi koje znamo po njihovoj ulozi u zgrušavanju. Kada nisu aktivni putuju po krvotoku. Kod pojave ozljede oni se aktiviraju, okupljaju se na mjestu ozljede, razgranaju se preko ozlijeđenog tkiva i tako započne proces cijeljenja. Činjenica da u svojoj aktivnoj fazi luče aktivne metabolite znači da ubrzavaju zacjeljivanje tj. Utječu na reparaciju tkiva, reaktivnost krvnih žila i drugih krvnih stanica u angiogenezi i upali.

Plazma bogata trombocitima (ACP autologous condtioning plasma ili PRP plateled rich plasma) je volumen autologne plazme u kojoj je koncentracija trombocita iznad uobičajene razine. Plazma je tekući dio krvi koji sadrži proteine, nešto malo lipida, a najveći dio je voda.

Povišena razina trombocita tj. biaoktivnih supstanci u volumenu plazme dovodi do aktivacije međustaničnih procesa s povećanom produkcijom proteina potrebnih za regenerativne procese, kao što su:

  • Epitelizacija – proces tijekom kojeg se stanice pojačano dijele kako bi ponovno prekrile oštećenje
  • Kontrakcija – spontano zatvaranje rana pune debljine
  • Odlaganje matriksa vezivnog tkiva – vezivne stanice (fibroblasti) na mjestu ozljede proizvode novo vezivno tkivo

Priprema ACP

Pomoću specijalne igle izvadi se uzorak venske krvi koja se potom  pomoću posebnog sustava za cenntrifugu odjeljuje. Na taj način dobiju se  3 potpuno odijeljena  dijela krvi. Na dnu je sloj eritrocita, u sredini trombocita i na vrhu je plazma. Tako dobiven serum (plazma i eritrociti) aplicira se  na mjesto boli. Cijeli postupak traje  oko 20 minuta. Ovisno o indikaciji primjenjuje se od 3 do 5 puta, u razmacima od 7 dana.

ACP je autologna terapija što znači da nema negativnih reakcija jer se pripravak dobiva iz vlastite krvi. Ova vrsta terapija kontraindicirana je jedino u trudnoći i za vrijeme dojenja te kod osoba koji su alergični na Bupivicaine (Marcaine). Može se primjenjivati i u pacijenata koji boluju od šećerne bolesti, za razliku od dosadašnjih infiltracijama kortikosteroidnim lijekovima koji mogu podići razinu šećera u krvi.

Meka tkiva, poput tetiva i  ligamenata cijele sa ožiljkom. To negativno utječe na funkciju zgloba te povećava mogućnost ponovne ozljede. Stoga, ACP primjenjujemo u cijeljenju koštanog tkiva, tetivnih struktura I ligamenata, te svugdje gdje je potreba za opsežnijom revaskularizacijom, većom tvorbom kolagena te boljim mehaničkim karakteristikama, a to znači u liječenju:

  • EPIKONDILITISA
  • RUPTURE AHILOVE TETIVE
  • RUPTURE ROTATORNE MANŠETE
  • RUPTURA MIŠIĆA
  • UBRZANOG POSTOPERATIVNOG ZACIJELJIVANJA
  • KRONIČNIH UPALNIH STANJA TETIVNOG APARATA
  • PETNOG TRNA I UPALA FASCIJE STOPALA