Česta pitanja o operacijama kralježnice

event 28.09.2015.

FAQ

Zašto nema više bolnica i doktora koji prakticiraju minimalno invazivni koncept i kirurgiju kralježnice?

Minimalno invazivna kirurgija je iznimno tehnički zahtjevna. Zahtijeva veliku ljubav i napore doktora koji se educira u tome segmentu. Također, oprema za sigurno i moderno izvođenje određenih zahvata izrazito je skupa.

Je li minimalno invazivna kirurgija kralježnice eksperimentalna?

Ne. Minimalno invazivne operacije izgrađene su na čvrstim temeljima i izvode se dugi niz godina. Također, razvijaju se brzo i neprestano.

Hoću li nakon minimalno invazivne operacije morati na fizikalnu terapiju?

Prema najnovijim hrvatskim standardima, fizikalna terapija nakon minimalno invazivne kirurgije kralježnice potrebna je samo ako prije i poslije opracije postoje neurološki deficiti.

Kada se mogu vratiti na posao nakon minimalno invazivne operacije?

Odluka o povratku na posao je strogo individualna i ovisi o vrsti posla kojim se bavite. Za pacijente koji rade uredski i sličan posao, povratak poslu moguć je već nakon 2 tjedna (pola radnog vremena). Za pacijente koje su imali veće zahvate kakav je, primjerice, fuzija, povratak poslu može potrajati i 2 mjeseca.

Jesam li kandidat za minimalno invazivnu operaciju?

Minimalno invazivna kirurgija kralježnice neprestano se razvija i unapređuje. Većina današnjih operacija može biti izvedena u nekom aspektu minimalno invazivnog pristupa. Doduše, postoje određena stanja koja zahtijevaju klasičnu otvorenu operaciju kralježnice, kao npr. skolioza visokog stupnja, tumori i neke infekcije. Najbolja opcija liječenja bit će odabrana na osnovu Vaše dijagnoze i stanja općenito.

Kada trebam razmotriti odluku o operaciji?

Kada je riječ o kralježnici, operacija je u većini slučajeva zadnji izbor i rješenje. Međutim, ako razne ne-kirurške i konzervativne metode ne pomognu u periodu od 6-12 mjeseci, tada treba razmotriti odluku o kirurškom liječenju specifičnih stanja kao što su spinalna stenoza, išijas, spondilolisteza i degenerativna skolioza. Odluka o operaciji je individualna stvar, i ovisi isključivo o pacijentu i njegovim simptomima.