Bolesti kralježnice

U području neurokirurgije Specijalna bolnica Aksis pacijentu nudi cjelovitu skrb u liječenju svih vrsta degenerativnih i drugih bolesti kralježnice, s naglaskom na minimalno invazivni pristup. Liječimo sve od bolova u leđima i vratu, hernije diska i spinalnih fraktura do radikulopatije i trohanteritisa.

mr. sc. Robert Saftić,
dr. med. – neurokirurg

Pročitajte više

Pročitajte najnovije vijesti, savjete, i mišljenja naših stručnjaka!

Pomaknuti disk može se dogoditi bilo gdje u kralježnici i, za divno čudo, pomaknuti disk zapravo se ne pomiče. Ono što se zapravo dogodi jest da disk, koji se nalazi između kostiju kralježnice (kralješci), pukne ili napukne. Kada se ovo dogodi, unutarnja supstanca nalik gelu (lat. nucleus pulposus) iscuri van. Ovo se zove hernija nucleus pulposusa ili disk s hernijom.

Jednostavno rečeno, ispupčeni disk je nabreknuće u vanjskom sloju diska kralježnice. Ovo se događa kada vanjski oklop diska kralježnice oslabi do točke u kojoj pritisak uzrokuje da nabrekne. Ne uzrokuju sva ispupčenja diska simptome; oni se događaju onda kada se ispupčenje trlja ili dodiruje živce ili okolne strukture.

Kako starite, Vaši diskovi (baš kao i drugi zglobovi u tijelu) mogu degenerirati (propasti) i postati problematični – to je prirodni dio starenja tijekom kojega se Vaše tijelo bori s godinama napora, pretjeranoga korištenja i možda čak i krivog korištenja. Međutim, ni mladost neće nužno zaštititi. Neki pacijenti mogu naslijediti prerano stareću kralježnicu.

Oko tri od četiri odrasle osobe iskusit će bol u leđima tijekom života, a taj bi se broj vrlo lako mogao povećati zbog naše stareće populacije i nedavnog trenda pretilosti. Bol u donjem dijelu leđa (lumbalnoj kralježnici) najčešća je bol.

Znate kakav je to osjećaj – žareća bol niz nogu. Možete, isto tako, osjetiti peckanje ili utrnuće. Vaš doktor kaže da se radi o išijasu, ali problem je u tome što išijas nije zapravo stanje.

Shvaćanje spinalne stenoze počinje lekcijom iz grčkoga jezika – stenoza znači ‘suženje’. Dakle, spinalna stenoza je suženje Vaše kralježnice.

Tijekom mnogih godina, naši su vratovi podvrgnuti opetovanom naporu i blagim ozljedama. Te ozljede ne moraju boljeti u vrijeme kada se dogode, ali opetovane se ozljede nadodaju jedna na drugu i, s vremenom, rezultiraju degeneracijom cervikalne kralježnice, uzrokujući bol u vratu.

Spondilolisteza se događa kada se jedan kralježak pomakne naprijed u odnosu na njemu susjedni kralježak, obično u lumbalnoj kralježnici. Simptomi koji prate spondilolistezu uključuju bol u donjem dijelu leđa, bedrima i/ili nogama, grčeve u mišićima, slabost i/ili zatezanje u tetivama koljena.

Sindrom neuspjele operacije kralježnice najvjerojatnije je rezultat otvorene/klasične ili fuzijske operacije kralježnice. U Specijalnoj bolnici Aksis specijaliziramo se za tretiranje problema koji su rezultat prethodne neuspjele otvorene ili fuzijske operacije.

Zglobovi pomažu pri podnošenju težine i kontroliranju pokreta između kralježaka. Rade zajedno s diskovima kako bi formirali funkcionalnu jedinicu. Postoje dva zgloba (po jedan sa svake strane) na svakom spinalnom segmentu, koji jednako kao bilo koji drugi zglob u tijelu mogu postati artritični i stvarati bol.

Spinalne se frakture mogu dogoditi na bilo kojem segmentu spinalnoga stupa. Spinalni stup sačinjen je od više kralježaka. Spinalne frakture mogu uključivati tijelo kralježnice ili stražnje elemente kralježnice. Stražnji elementi formiraju stražnji zid spinalnoga kanala i pružaju zaštitu kičmenoj moždini.

Pretjerana količina kretanja tijela u kralježnici u odnosu jednih na druge smatra se spinalnom nestabilnosti. Nešto pokreta je, naravno, normalno. Pokret se može opisati kao nestabilnost kada je znatno veći od onoga na susjednim razinama.

Okoštavanje (ili osteofiti) sami po sebi nisu bolni. Međutim, kao što vjerojatno znate, kada se dodiruju od susjedne živce ili sužavaju prostore između kralješka kroz koji živac prolazi mogu uzrokovati znatnu bol.

Kako korijen živca napušta kanal kroz rupu zvanu lateralni foramen, hernija diska, ostruga kosti, fragment hrskavice, tkivo s ožiljkom ili koja druga neprirodna izraslina ili opstrukcija može pritiskati korijen živca. Ova vrsta stenoze može se nazvati lateralna spinalna stenoza.