Bol u vratu – cervikalna bol

event 16.07.2013.

Tijekom mnogih godina, naši su vratovi podvrgnuti opetovanom naporu i blagim ozljedama. Te ozljede ne moraju boljeti u vrijeme kada se dogode, ali opetovane se ozljede nadodaju jedna na drugu i, s vremenom, rezultiraju degeneracijom cervikalne kralježnice, uzrokujući bol u vratu.

Većina boli u vratu uzrokovana je degenerativnim promjenama koje se odvijaju u vratu. Sveukupno stanje Vaše cervikalne kralježnice obično određuje koliko brzo se oporavljate od ozljede i hoće li Vam bol u vratu postati kronični problem.

Za kroničnu bol u vratu možda neće biti brzoga ili potpunoga lijeka. Zato biste trebali posjetiti zdravstvenoga profesionalca u vezi boli u vratu čim ju primijetite kako biste spriječili to da ona postane kronična. Radite zajedno sa svojim liječnicima kako biste se pozabavili s problemom koji uzrokuje bol kako biste pomogli pri usporavanju degenerativnoga procesa. Liječnikova uloga u liječenju boli u vratu jest pronalaženje glavnih uzroka koji odmah zahtijevaju liječenje. On ili ona će, također, pokušati suzbiti bol u vratu kako ne bi postala kronično stanje tako što će Vas naučiti kako da usporite degenerativni proces i spriječite daljnje ozljede.

Simptomi boli u vratu

Kako biste si osigurali najbolje liječenje za svoj vrat, važno je prepoznati i shvatiti simptome. Kod boli u vratu možete imati simptome kao što su osjetljivost vrata na jednoj ili obje strane, žareća bol, osjećaji peckanja, ukočenost, bol oko lopatica, bol, utrnuće ili slabost u ruci, problematično gutanje, pričanje, pisanje ili hodanje, glavobolja, vrtoglavica, mučnina, zamućeni vid, groznica, znojenje po noći, umor, nenamjerni gubitak kilograma itd.

Morate prikladno liječiti svoju bol u vratu. Potražite medicinsku pomoć ako bol ili s njom povezani simptomi ustraju više od nekoliko dana – potražite hitnu pomoć ako imate bol u vratu s bilo kojim od sljedećih znakova hitnosti:

  • Visoka groznica
  • Osjetljivost na svjetlo
  • Nadraživost
  • Izrazita osjetljivost pri kretanju vrata
  • Utrnuće, slabost i/ili peckanje
  • Nedavno pretrpljena ozljeda glave ili vrata