Operacije kralježnice

Specijalnosti Odjela za neurokirurgiju su selektivna endoskopska discektomija s anuloplastikom, METRx mikroendoskopska dekompresija, laserska operacija kralježnice (PLDD) i manje invazivne tehnike spinalne fuzije (TLIF). Sve naše metode kombiniraju minimalno invazivni kirurški pristup s maksimalnim učinkom u liječenju degenerativnih bolesti i oboljenja kralježnice.

mr. sc. Robert Saftić, dr. med.

Pročitajte više

Pročitajte najnovije vijesti, savjete, i mišljenja naših stručnjaka!

Za mnoge je ljude operacija kralježnice jedino rješenje za bolove koje svakodnevno trpe, no, srećom, jedan novi način liječenja se nameće kao logična i najmanje invazivna opcija kod strogo indiciranih slučajeva.

Diskografija ili diskogram je dijagnostička metoda korištena za određivanje strukture i oštečenja diska ili diskova, te uvrđivanja je li pojedini disk generator boli.

Liječenje degenerativnih bolesti lokomotornog sustava matičnim stanicama

Američki doktor Parviz Kambin bio je prvi koji je 1991. objavio rezultate postupka koji je nazvao artroskopska mikrodiscektomija (AMD).

PLDD je minimalno invazivna procedura koja pada u kategoriju operacija kralježnice “kroz kožu”  s ciljem znatnog smanjivanja boli pacijenta i oporavka neurološkog deficita.

METRx tubularni sustav za spinalnu kirurgiju manje je invazivna verzija tradicionalne operacije kralježnice u kojem se koristi cijevni reaktor pomoću mikrokirurških tehnika kako bi se postigle dekompresija leđne moždine i stabilnost kralježnice.

Annulus je vlaknasti prsten strukture diska koja okružuje središnju meku jezgru diska. Jezgra i annulus funkcioniraju skupa kako bi stvorili strukturu pod pritiskom koja djeluje kao amortizer udaraca.

Endoskopska lumbalna foraminotomija je minimalno invazivna operacija za stanja kao što su degeneracija lumbalne kralježnice, spinalna stenoza, foraminalno sužavanje, radikulitis, radikulopatija, spondilolisteza, obnavljajuća hernija diska, spinalna nestabilnost ili neuspjela prethodna operacija.

Ako primijetite da osjećate bol u donjem dijelu leđa dulje od šest tjedana i da bol ne reagira na konzervativno liječenje, ovo bi mogao biti zahvat za Vas.

Naš tim u Specijalnoj bolnici Aksis gotovo je u potpunosti napustio kirurški zahvat mikrodiscektomije.

Vratna foraminotomija je kirurški zahvat koji se radi kako bi se olakšali simptomi ukliještenoga živca povećavanjem živčanog foramena i može se izvesti na minimalno invazivni način.

U Specijalnoj bolnici Aksis gotovo više i ne izvodimo tradicionalnu, otvorenu laminektomiju. Mi ju izvodimo na minimalno invazivan način s METRx sustavom (cijevni retraktor za minimalno izlaganje).

Ovaj je zahvat alternativa spinalnoj fuziji za kirurško liječenje ozbiljnih problema diska. No lumbalna zamjena umjetnim diskom još ima prepreka koje treba nadići prije nego što ju se potpuno prihvati u medicinskoj zajednici.

Spinalna fuzija (primjerice TLIF) kirurška je tehnika stabilizacije spinalnog kralješka i diska ili amortizera između kralježaka. Operacija lumbalne fuzije dizajnirana je kako bi se stvorila čvrsta kost između susjednih kralježaka i eliminirala bilo kakva kretnja među kostima.

Kao što je slučaj sa svim fuzijskim operacijama, stražnja interkorporalna fuzija kralježnice uključuje dodavanje koštanoga kalema na područje kralježnice kako bi se postavio biološki odgovor koji uključuje rast kosti između dva kralježnička elementa i, time, zaustavilo kretanje tog segmenta.

Bol u vratu i ekstremitetima može se dogoditi kada međukralježnički disk dobije herniju – kada annulus fibrosus (čvrsti vanjski prsten) diska pukne i kada nucleus pulposus (meko želatinasto središte) iscuri, stvarajući pritisak na živčane strukture kao što su korijeni živaca ili leđna moždina.

Sve donedavno, liječnici su bili ograničeni s opcijama kojima mogu liječiti spinalne frakture povezane s osteoporozom. Danas postoje dva obećavajuća terapeutska i preventivna liječenja za kompresijske frakture: vertebroplastika i kifoplastika.