Kifoplastika i vertebroplastika

event 04.09.2012.

Sve donedavno, liječnici su bili ograničeni s opcijama kojima mogu liječiti spinalne frakture povezane s osteoporozom. Danas postoje dva obećavajuća terapeutska i preventivna liječenja za kompresijske frakture: vertebroplastika i kifoplastika.

Osteoporoza, bolest koja postupno slabi kosti i čini da one postaju krhke, utječe na otprilike 10 milijuna Amerikanaca, prema Nacionalnoj zakladi za osteoporozu. Ako se ne liječi, osteoporoza može bezbolno napredovati dok neka kost ne pukne. Uz frakture kuka i zapešća, ozbiljna osteoporoza može uzrokovati kompresijske lomove u kralježnici. Ovo se događa kada koštani blok, zvan vertebralno tijelo, u kralježnici doživi kolaps – što uzrokuje znatnu bol, deformacije i gubitak visine. Isto tako, ovo može dovesti do kompresije živca. Kompresijske frakture događaju se kod više od 700 tisuća pacijenata godišnje u SAD-u i češće su od lomova kuka i, također, često rezultiraju produljenim invaliditetom. Lijekovi protiv boli, odmor, proteze ili invazivna spinalna kirurgija nekoć su bile jedine dostupne opcije liječenja. Međutim, sada imamo na raspolaganju vertebroplastiku i kifoplastiku.

Vertebroplastika

Vertebroplastika je izvorno razvijena u Francuskoj 1986. i dodatno je dorađena i dostupna u SAD-u od 1991. Ovo je minimalno invazivna, ne-kirurška procedura koja je dizajnirana kako bi umanjila bol kompresijskih fraktura. Vertebroplastika doslovno znači popravljanje vertebralnoga tijela. Uz olakšavanje boli moguće je i ojačavanje vertebralnih tijela koja su oslabljena i, time, sprječavanje budućih problema.

Kako se izvodi vertebroplastika?

Izvodi se pod lokalnom ili općom anestezijom, polako se umeće posebna igla za kost kroz meka tkiva leđa. Rendgen navođen slikom, uz malu količinu bojila za rendgen, omogućava stalno nadgledanje pozicije igle. Malena količina ortopedskoga cementa, zvanog polimetilmetakrilat (PMMA) gura se kroz iglu u vertebralno tijelo. PMMA je cement za kosti medicinskoga stupnja koji se mnogo godina koristi u raznim ortopedskim procedurama.

Cement se ponekad miješa s antibiotikom kako bi se smanjio rizik od upale i praškom koji sadrži barij ili tantal koji omogućava vidljivost na rendgenu. Kada se cement ubrizga, ponaša se kao gusta krema ali brzo otvrdne. Obično se svako vertebralno tijelo ubrizga i s desne i lijeve strane, taman pokraj srednje linije leđa. Unutar par sati pacijenti hodaju uokolo. Većina ode kući isti dan.

Kifoplastika

Ovo je noviji zahvat za pacijente imobilizirane bolnim kompresijskim frakturama vertebralnoga tijela koje se asociraju s osteoporozom. Poput vertebroplastike, kifoplastika je minimalno invazivna procedura koja može olakšati do 90% boli uzrokovane kompresijskim frakturama. Uz to što olakšava bol, kifoplastika može i stabilizirati frakturu, obnoviti visinu i smanjiti deformaciju.

Kako se kifoplastika izvodi?

Izvodi se pod lokalnom ili općom anestezijom. Prave se dva malena reza uz pomoć navođenja rendgenom i stavlja se sonda u vertebralni prostor u kojem se nalazi fraktura. Kost se buši i sa svake strane se umeće balon zvan koštani tampon. Ovi se baloni, zatim, napuhavaju uz srednji kontrast (kako bi bili vidljivi na rendgenskim slikama) dok se ne prošire na željenu visinu i ne odstrane. Balon ne ostaje u pacijentu. On jednostavno stvara šupljinu za cement i pomaže pri širenju kosti pod kompresijom. Prostore koje stvore baloni puni se s PMMA, istim ortopedskim cementom korištenim u vertebroplastici, i time se povezuje fraktura. Cement se brzo stisne i pruža snagu i stabilnost kralješku, obnavljajući visinu i olakšavajući bol.

Prednosti

Ograničenja tradicionalnih liječenja vertebralnih kompresijskih fraktura dovela su do rafiniranja zahvata kao što su vertebroplastika i kifoplastika. Ovi zahvati pružaju nove opcije za kompresijske frakture i dizajnirani su kako bi olakšali bol, smanjili i stabilizirali frakture, smanjili spinalnu deformaciju i zaustavili ‘silaznu putanju’ osteoporoze koja se ne liječi.

Dodatne prednosti ovih zahvata uključuju:

  • Kratko vrijeme operacije
  • Potreba za samo lokalnom, ili općom, anestezijom
  • Prosječni boravak u bolnici je jedan dan (ili manje)
  • Pacijenti se brzo mogu vratiti normalnim aktivnostima svakodnevnoga življenja

I vertebroplastika i kifoplastika koriste materijal poput cementa koji se ubrizgava izravno u napuknutu kost. Ovo stabilizira frakturu i pruža trenutno olakšanje boli u mnogim slučajevima. Kifoplastika ima dodatnu prednost mogućnosti obnavljanja visine kralježnici i, time, smanjivanja deformacije. Nakon obje procedure se pacijenti brzo vraćaju svojim normalnim svakodnevnim aktivnostima. Iako su ovi zahvati ohrabrujući, ključno je da se oni koji boluju od osteoporoze jave i potraže medicinsku pomoć te nauče o načinima liječenja njihovoga stanja, kao i o načinima prevencije budućih problema.