Endoskopska foraminotomija

event 14.07.2013.

Endoskopska lumbalna foraminotomija je minimalno invazivna operacija za stanja kao što su degeneracija lumbalne kralježnice, spinalna stenoza, foraminalno sužavanje, radikulitis, radikulopatija, spondilolisteza, obnavljajuća hernija diska, spinalna nestabilnost ili neuspjela prethodna operacija.

Simptomi koji bi mogli ukazivati na potrebu za ovom vrstom liječenja uključuju širenje boli u ekstremitete kao i znatnu bol u leđima kod radikulopatije. Kada konvencionalne metode liječenja ne uspiju nakon tri mjeseca (lijekovi na recept protiv boli, odmor, fizikalna terapija ili namještanje kod kiropraktičara), moglo bi biti vrijeme za obuhvatnije testiranje kako bi se utvrdio točan protokol liječenja.

Ako se ukaže na potrebu za operacijom ona će biti izvedena koristeći intravenozno umirenje pod lokalnom anestezijom. Malena cijev umeće se u zahvaćeno područje živca lumbalne kralježnice, u neuroforamen. Koristeći mikro-kameru, cijev se umeće kroz otvor, utvrđuje se stanje (poput ispupčenih diskova, lumbalnih brušenja, prerasli ligament, ožiljci ili krhotine kostiju). Uporabom lasera, mehaničkih alata ili radiofrekvencija se stanje stavlja pod kontrolu odstranjivanjem zahvaćenog područja. Otpuštanjem spinalnih živaca od susjednih struktura i povećavanjem rupe u živcu se može dogoditi bol zbog dekompresije.

Većina operacija ove vrste izvodi se na izvanbolničkoj bazi i pacijent može biti otpušten isti dan. Oporavak je poprilično brz, a povratak normalnim aktivnostima događa se unutar par dana. Većina ovakvih operacija pružaju traženo olakšanje, uz vrlo malo posljedičnih komplikacija.

Kakav je oporavak i prognoza?

Neki pacijenti osjetit će trenutno olakšanje odmah nakon što se odstrani iritirajući materijal. Ovaj zahvat ima kratko vrijeme oporavka. Pacijenti su na nogama i vraćaju se svojim normalnim aktivnostima vrlo brzo.