Selektivna endoskopska diskektomija (SED)

event 18.07.2013.

Američki doktor Parviz Kambin bio je prvi koji je 1991. objavio rezultate postupka koji je nazvao artroskopska mikrodiscektomija (AMD).

SED je metoda spinalne kirurgije koja je najavila period minimalno invazivne neurokirurgije kralježnice u 90-im godinama prošloga stoljeća. Otada se, uz napredak tehnologije i otkrivanje novih znanja o bolestima diska, endoskopska spinalna neurokirurgija krenula brzo razvijati diljem svijeta. Koncept ove vrste operativnoga zahvata izveden je iz relativno nepovoljnih rezultata trenutne konvencionalne spinalne kirurgije i činjenice da pacijenti koji su podlegli tradicionalnim operacijama imaju poteškoće s produljenim povratkom na posao i u svoje normalne aktivnosti. Glavni princip ove metode je minimalno invazivni pristup koji omogućava bezbolne operacije izvedene pod lokalnom anestezijom, operacije izvedene na svim vrstama hernije diska, izvanbolničke operacije, brz oporavak i pravovremen početak post-operativne terapije i brz povratak normalnim aktivnostima.

  • Prednosti SED-a u usporedbi sa klasičnom operacijom kralježnice
  • Lokalna anestezija mnogo je sigurnija od opće anestezije
  • Nema krvarenja niti potrebe za transfuzijom
  • Odstranjuje se samo abnormalni materijal diska pa je manja šansa za kolaps prostora diska
  • Vaš oporavak trebao bi biti mnogo brži budući da se ne reže ništa osim kože
  • Endoskop pruža lakše i bolje povećanje od otvorene kirurgije
  • Možemo bolje vidjeti putujuće i izlazeće korijene živaca

Selektivna endoskopska discektomija™ (SED™) minimalno je invazivna tehnika operacije kralježnice koja koristi endoskop za tretiranje diskova s hernijom, izbočenih diskova, istisnutih diskova ili degenerativnih diskova koji su pridonoseći faktor boli u nozi i leđima. Endoskop omogućava kirurgu uporabu reza u obliku ‘ključanice’ kako bi pristupio disku s hernijom. Mišić i tkivo se šire, ne režu, kada se pristupa disku. Ovo dovodi do manje razaranja tkiva, manje post-operativne boli, bržim vremenima oporavka, ranijoj rehabilitaciji i izbjegavanju opće anestezije. Izvrsna vizualizacija pomoću endoskopa omogućava kirurgu selektivno odstranjivanje djelića nucleus pulposus-a s hernijom koji doprinosi boli u nozi i leđima pacijenta.

Termalna anuloplastika pomoćna je procedura koja koristi bipolarnu elektro-termalnu energiju (radio frekvencije i/ili laser) kako bi se odstranilo ili depopuliralo nociceptore u annulusu koji su postali osjetljivi, odstranilo upaljeno/granulacijsko tkivo koje je uraslo u annulus i skratilo i zateglo istegnuta ili potrgana kolagenska vlakna annulusa. Annulus je vanjski dio diska i sastoji se od mnogih koncentričnih slojeva koji su složeni slično hrpama radijalne gume. Stoga, oslabljeni annulus ili defekt ostavljen nakon hernije diska uvučen je i možda i zapečaćen iz unutrašnjosti diska.

Ova kombinacija zahvata i endoskopskoga sustava koja se koristi za ovu jedinstvenu proceduru smišljena je i razvijena od strane Dr. Anthonyja Yeunga, a instrumente je razvila tvrtka Richard Wolf Instrument Company (YESS – Yeungov sustav endoskopske operacije kralježnice). Ova suvremena tehnika je evolucija tehnike koju je izvorno opisao Parviz Kambin i nazvao ju artroskopska mikrodiscektomija (AMD).

U Specijalnoj bolnici Aksis slijedimo filozofiju vodećih svjetskih minimalno-invazivnih spinalnih kirurga, te kombiniramo njihove metode, saznanja i iskustvo. Neki od njih su već spomenuti dr. Anthony Yeung, dr. Martin Knight, pok. dr. Thomas Hoogland, dr. Sang-Ho Lee, dr. Hansjorg Leu itd.

Postoje druge elektro-termalne tehnike koje se koriste za bolne, ispupčene degenerativne diskove i kružne poderotine koje se zovu IDET, nukleoplastika/koblacija, dekompressor diskektomija, automatska diskektomija, Discogel procedura, Biakuplastika, i sl. SED™ i termalna anuloplastika, međutim, nisu ista stvar. SED™ je različit zato što je vizualizirana endoskopska kirurška metoda (poput artroskopije koljena) koja je dizajnirana za vizualizaciju pato-anatomije diska, spinalnoga kanala i pripadajućih korjenova živaca. Ove druge procedure obavljane preko kože samo su navođene fluoroskopski i nazivaju se ‘slijepim’ procedurama. Stoga, SED™ se može koristiti za bol koju uzrokuju tzv. contained ili non-contained hernije diska i, ponekad, dobro funkcionira za diskogenu bol u leđima koja ne odgovara na ne-operativno liječenje. Pacijenti kojima u protivnom slijedi fuzija mogu imati minimalno invazivnu alternativu za olakšanje boli bez fuzije (ne funkcionira za sve pacijente).

Opis i tijek zahvata

Endoskop omogućava neurokirurgu tzv. “keyhole” pristup na diskus herniju. Mišići i tkivo se razmiču i šire umjesto da se režu. Taj način operiranja dovodi do manje destrukcije tkiva, manje poslijeoperacijske boli, skraćuje vrijeme oporavka, brže rehabilitacije, a opasnost koje nosi opća anestezija ne postoji. Izvrsna vizualizacija koju pruža suvremeni endoskop omogućava neurokirurgu selektivno odstranjenje hernije diska koja je uzrokom pacijentovoj boli u leđima i nozi.

Tijekom ove operacije neurokirurg može napraviti i termalnu radiofrekventnu anuloplastiku i minimalizirati šanse za ponovnom hernijom diska na operiranom nivou. Upalno promijenjeni senzori za bol kao i upalno granulacijsko tkivo koje se nalazi u diskalnoj ovojnici neuromoduliraju se što dovodi do smanjenja poslijeoperacijke boli. Ovakav inovativni pristup u izvođenju operacije u našoj Specijalnoj bolnici rade vrhunski hrvatski spinalni neurokirurzi, koji su neophodnu edukaciju za ovakve procedure prošli u najpoznatijim svjetskim centrima gdje je endoskopska neurokirugija kralješnice i razvijana.

Endoskopska diskektomija je operacija koja se radi u tzv. lokalnoj potenciranoj anesteziji, bez uspavljivanja, koja omogućava konstantnu interakciju i komunikaciju između neurokiruga i bolesnika s ciljem što veće uspješnosti operacije. Nakon što se pacijent pripremi, dijaskopski se odredi mjesto ulaska endoskopa, pacijentu se ordinira lokalna anestezija i kroz rez od pola centimetra uvede se endoskop. Sama operacija, ovisno o specifičnostima za svakog pojedinog pacijenta traje između 30 minuta i sat i pol vremena.

Nakon operacije bolesnik se odmara pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja i za dva do tri sata spreman je napustiti bolnicu. Ono sto je neophodno naglasiti je da endoskopski pristup liječenju bolesti kralješnice uklanja uzrok boli, odnosno pritisak na neuralne strukture, dok preostali zdravi dio diska čuva. Taj pristup liječenju kralješnice minimalizira sve one negativne strane klasičnog liječenja kao što su trajne bolne senzacije, neurološki deficiti i ožiljne promjene.