Ozon terapija za kralježnicu

event 28.06.2016.

Za mnoge je ljude operacija kralježnice jedino rješenje za bolove koje svakodnevno trpe, no, srećom, jedan novi način liječenja se nameće kao logična i najmanje invazivna opcija kod strogo indiciranih slučajeva.

Brojni liječnici i istraživači podupiru novu ne-kiruršku metodu tretiranja bolesti kralježnice ozonom.

Terapija ozonom je uvedena 80-ih godina prošlog stoljeća i do sada je tretirano preko 20.000 pacijenata u Europi s postotkom uspješnosti od 75% u periodu od 10 godina! Prateći rad i iskustvo naših kolega iz inozemstva, prvenstveno dr. Burića iz Italije koji slovi za jednog od najvećih stručnjaka za terapije ozonom, odlučili smo se za primjenu ove metode u Hrvatskoj.

Indikacije i način primjene

Hernija diska – pod kontrolom rentgena plin ozon se injekcijom infiltrira u problematičan disk Vaše kralježnice te se njime postiže smanjenje volumena unutar diska (nešto slično kao kod procedure PLDD – laserske dekompresija diska). Ova se pojava događa zbog oksidacije proteoglikana (proteina koji se nalaze u središtu diska kralježnice. Kako se volumen diska smanjuje, tako se posljedično smanjuje i pritisak na živce koji uzrokuju bolove.

Bol u donjem dijelu leđa – pod kontrolom rentgena plin ozon se injekcijom infiltrira u paravertebralnu muskulaturu. Infiltrira se vrlo mala količina ozona (3-5 ml) na strogo određena bolna mjesta. Dosadašnji rezultati su zaista izvrsni.

Prednosti terapije ozonom

  • minimalno-invazivna procedura
  • primjenjuje se ambulantno
  • intervencija traje jako kratko
  • cijena je znatno povoljnija od operacija kralježnice
  • intervencija je bezbolna.