Mezenhimske matične stanice

event 24.09.2015.

Liječenje degenerativnih bolesti lokomotornog sustava matičnim stanicama

Bolni diskovi u vratu ili leđima čest su uzrok boli u leđima i invalidnosti. Povijesno gledano, nisu postojale terapije za regeneraciju i inverziju degenerativnih procesa u intervertebralnim diskovima, ostavljajući tako kirurški pristup kao jedini izbor.

Metodologija

Do pacijentovih matičnih stanica dolazimo extrakcijom iz kuka (zdjelice). Potom se one infiltriraju u disk stimulirajući zacjeljivanje i regeneraciju.

Što su matične stanice

Matične stanice su nediferencirane stanice koje imaju potencijal postati specijalizirane vrste stanica. Matične stanice mogu biti kategorizirani kao embrionske matične stanice ili matične stanice odraslih.

Napredak biotehnologije izolacije i aplikacije matičnih stanica omogućio nam je primjenu ovih stanica u liječenju kroničnih bolesti kralježnice i zglobova. Najviše uspjeha postiže se kod degenerativnih bolesti diskova koje za posljedicu imaju bolove u leđima te kod osteohondrotski izmjenjenih zglobova (kuk i koljeno).

Opis i tijek zahvata, rezultati

Procedura se obavlja uz sedaciju i potpuno je bezbolna za pacijenta. Dosadašnji rezultati su zaista impresivni. Na broju od cca. 50 do sada tretiranih pacijenata čak 90% je zadovoljno u vidu smanjenja bolova i povećanju funkcije. Radiološki je dokazan rast hrskavice i pacijenti se kontinuirano prate.

U Specijalnoj bolnici Aksis već skoro 2 godine primjenjujemo ovu metodu!