Mikrodiscektomija

event 12.07.2013.

Naš tim u Specijalnoj bolnici Aksis gotovo je u potpunosti napustio kirurški zahvat mikrodiscektomije.

Kod mikrodiscektomije, budući da je disk ostavljen poprilično prazan iznutra (djelomično zbog pred-operativnog ispadanja materijala jezgre, a djelomično zbog toga što kirurg mora izvaditi sav materijal koji bi mogao ispadati postoperativno), disk koji se operira ima običaj izgubiti visinu vrlo brzo tijekom sljedećih 3-12 mjeseci. Postoje dvije neugodne posljedice ovog brzog ispuhivanja od kojih trpi otprilike 30% pacijenata discektomije: prvo, zglobovi iza diska postaju sve više napunjeni i mogu uzrokovati sve veću bol u donjem dijelu leđa; drugo, ispuhivanje diska sužava foramen između kralježaka na svakoj strani u kojem postojeći korijeni živaca mogu doživjeti kompresiju. Drugi se fenomen naziva foraminalmna stenoza. Mnogi slučajevi mikrodiscektomije rezultiraju FBSS-om (sindrom neuspjele operacije leđa).

Nedostatci mikrodiscektomije uključuju sljedeće stvari, ali nisu na njih ograničeni:

  • povećan gubitak krvi
  • veći kirurški rizici tijekom operacije
  • dulji period oporavka
  • veća post-operativna bol
  • dulji period izbivanja s posla
  • povećani troškovi za zdravstveni sustav i Vašeg poslodavca
  • kvaliteta života nakon operacije puno je niža.

Ovo su razlozi zbog kojih se naš tim u Specijalnoj bolnici Aksis usredotočuje na minimalno invazivnu kirurgiju kralježnice. Za hernije diska, kao alternativu mikrodiscektomiji, izvodimo:

Selektivnu endoskopsku discektomiju – SED

SED je metoda spinalne kirurgije koja je najavila početak perioda minimalno invazivne spinalne neurokirurgije u 90-im godinama prošloga stoljeća. Američki neurokirurg Parviz Kambin bio je prvi koji je 1991. objavio rezultate liječenja koje je nazvao artroskopska mikrodiscektomija. Od onda, uz napredak tehnologije i stjecanje novih znanja o bolestima diska, endoskopska je spinalna neurokirurgija brzo napredovala diljem svijeta. Pročitajte dodatne informacije o selektivnoj endoskopskoj discektomiji – SED.

Laserska dekompresija diska preko kože – PLDD

Ovo je vrsta operacije u kojoj se laserska sonda ubacuje u prostor diska između kralježaka i primjenjuje se laserska energija za postizanje dekompresije i neurološke modulacije, a time se olakšava bol. PLDD je minimalno invazivni zahvat koji pada u kategoriju operacija među kralješcima preko kože s ciljem značajnog smanjivanja neurološkog deficita boli i oporavka pacijenta. Izvodi se pod lokalnom anestezijom. Pročitajte više o laserskoj dekompresiji diska preko kože – PLDD.

METRx mikroendoskopska discektomija – manje invazivna operacija kralježnice

METRx tubularni sustav za spinalnu kirurgiju manje je invazivna verzija tradicionalne operacije kralježnice u kojem se koristi cijevni retraktor pomoću mikrokirurških tehnika kako bi se postigla dekompresija živca i kičmene moždine i stabilnost kralježnice. Prvi puta se invazivne operacije kao što su mikrodiscektomija, laminotomija, foraminotomija i unutarnja dekompresija kičmene moždine mogu izvesti na manje invazivan način i bez uporabe opće anestezije. METRX sustav kombinira pouzdanost konvencionalnih mikrokirurških metoda s prednostima minimalno invazivnih tehnika.

Sve ove zahvate Dr. Robert Saftić izvodi na redovnoj bazi. On je stipendijski obučen i ovlašten spinalni neurokirurg, pionir minimalno invazivne spinalne kirurgije u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi. Posebna zanimanja mu uključuju minimalno invazivnu operaciju kralježnice, s filozofijom odabira najučinkovitijih i najmanje invazivnih metoda. On je međunarodno prihvaćen i poznat stručnjak u polju laserske, endoskopske i mikroendoskopske spinalne neurokirurgije