Umjetni disk kralježnice

event 25.12.2012.

Ovaj je zahvat alternativa spinalnoj fuziji za kirurško liječenje ozbiljnih problema diska. No lumbalna zamjena umjetnim diskom još ima prepreka koje treba nadići prije nego što ju se potpuno prihvati u medicinskoj zajednici.

Cervikalna zamjena napravila je velike pomake otkad je FDA odobrila prvi cervikalni disk 2007. godine.

Umjetni disk: Rješenje za degenerativnu bolest diska

Ova je operacija za pacijente s ozbiljno degenerativnom bolesti diska (DDD).

Degenerativna bolest diska je stanje koje se može dogoditi u vratu ili donjem dijelu leđa i može uzrokovati značajnu bol. Dok starimo naši se diskovi obično dehidriraju i postaju krhkiji. Dok diskovi degeneriraju oni se izravnavaju i mogu stvoriti pukotine u vanjskom sloju, poznatom pod imenom annulus fibrosus.

Degenerativni diskovi mogu uzrokovati bol pacijentima zbog nekoliko razloga:

  • Annulus može stupiti u kontakt sa živčanim vlaknima ili receptorima boli zvanima noci-receptori.
  • Živčana vlakna mogu urasti u pukotine ovih diskova i uzrokovati bol.
  • Dijelovi jezgre diska mogu se ispupčiti i gurati ta vlakna.
  • Postoje proteini u jezgri koji su kemijski iritantni živcima i mogu uzrokovati bol.

Za neke pacijente odstranjivanje zahvaćenoga diska nije dovoljno. Spinalna fuzija, koja imobilizira bolni disk, dugo je bila standard brige za pacijente koji nisu reagirali na ne-kirurška liječenja. Teoretske prednosti zamjene diska su očuvanje kretanja i smanjenje abnormalnog napora na disku iznad i ispod mjesta operacije.

Umjetni disk lumbalne kralježnice

Ono što čini operaciju zamjene umjetnim diskom toliko izazovnom jest da, za razliku od kugličnog zgloba kao što je kuk, disk je složeni zglob s kretanjem na nekoliko razina. Teško je emulirati prirodnu kretnju diska i u isto vrijeme održavati stabilnost.

FDA je odobrila zamjenu lumbalnoga diska. Uporaba uređaja je dramatično porasla kada je implantat dobio na popularnosti, koju je hranilo zanimanje kirurga, potražnja pacijenata i optimizam stvoren oko ove nove modalnosti liječenja.

Nažalost, velika količina istraživanja pokazala je vrlo malo prednosti spram spinalne fuzije. Zamjena diska ostavlja Vas s mobilnim uređajem koji se može potrošiti tijekom Vašeg životnog vijeka. Kod mnogih pacijenata su indikacije bile prenategnute (tj. liječenje je dano pacijentima koji možda nisu bili idealni kandidati) i uređaj se morao odstraniti ili spojiti odostraga.

Nekoliko pacijenata nije imalo dobre ishode koji su očekivani. Ovo je dovelo do toga da su osiguravajuće tvrtke u SAD-u smanjile pokroviteljstvo ovog postupka i, time, samu zamjenu lumbalnoga diska.

Umjetni disk vratne kralježnice

Ovaj je zahvat, međutim, postao mnogo popularniji. Za to treba zahvaliti boljem odabiru pacijenata, slabijim silama u vratu i sigurnijim strategijama revizije.

Izdanje časopisa Spine iz siječnja 2009. sadržavalo je izvješće istraživača sa Sveučilišta St. Louis u Washingtonu. Grupa spinalnih kirurga provela je studiju kako bi se utvrdilo kako stoji zamjena umjetnim diskom spram spinalne fuzije kod pacijenata sa cervikalnom degenerativnom bolesti diska. Spinalni kirurzi prijavili su da je većina pacijenata koji su primili umjetni disk imala brži oporavak od onih koji su podlegli spinalnoj fuziji. Kirurzi su zaključili da su se pacijenti koji su imali zamjenu umjetnim diskom oporavili jednako dobro, ili bolje, od onih sa spinalnom fuzijom. Prvi umjetni cervikalni disk odobren je 2007. godine. Iako zamjena cervikalnog diska još uvijek pati od dijela stigme zamjene lumbalnoga diska, bolje je primljena u spinalnoj zajednici u cjelini.

Ako patite od ozbiljnih problema s diskovima, razgovarajte s Vašim liječnikom o tome jeste li kandidat za operaciju. Ako jeste, spinalna fuzija možda nije Vaša jedina opcija, zamjena umjetnim diskom također bi mogla uspješno izliječiti Vašu bol u leđima ili vratu.