Vratna foraminotomija

event 12.07.2013.

Vratna foraminotomija je kirurški zahvat koji se radi kako bi se olakšali simptomi ukliještenoga živca povećavanjem živčanog foramena i može se izvesti na minimalno invazivni način.

Živčani foramen je otvor kroz koji korijeni živaca izlaze iz kralježnice i putuju u tuijelo. On stvara zaštitni prolaz za živce koji nose signale između kičmene moždine i ostatka tijela. Cervikalna foraminotomija radi se kako bi se povećao taj prolaz.

Tradicionalno gledajući, otvorena operacija kralježnice uključuje rezanje ili guljenje mišića s kralježnice. Danas se cervikalna foraminotomija može izvesti koristeći minimalno invazivnu proceduru koja omogućava Vašem kirurgu da odvoji vlakna mišića koji okružuju kralježnicu kako ne bi morao rezati i guliti mišiće s nje.

Zašto se to radi?

Ukliješteni živac u vratu može uzrokovati bol, ukočenost i bol koja se širi u rame, ruku i šaku, kao i utrnuće, peckanje i/ili slabost u ruci i šaci.

Diskovi s hernijom, krhotine kostiju i podebljani ligamenti ili zglobovi svi mogu uzrokovati sužavanje živčanoga foramena i, time, bolne simptome. Pacijenti kojima se stanje ne poboljša konzervativnim liječenjem mogu biti kandidati za operaciju.

Kako se obavlja?

Operacija

Operacija se izvodi s pacijentom koji leži na stomaku.

Dekompresija

Mali se rez pravi na simptomatskoj strani vrata. Zatim se mišići postupno šire i postavlja se tubularni retraktor (METRx) koji kirurgu daje pristup kralježnici.

Materijal kosti ili diska i/ili podebljani ligamenti se zatim odstranjuju kako bi se izvršila dekompresija i olakšao pritisak na kičmenu moždinu i/ili živce. Tubularni  se retraktor odstranjuje i time se omogućava proširenim mišićima da se spoje.

Završetak zahvata

Rez se zatvara i, u većini slučajeva, rezultira samo malenim ožiljkom.

Nakon operacije

Ova minimalno invazivna procedura tipično omogućava mnogim pacijentima da ih se otpusti isti dan kada su operirani; međutim, nekim će pacijentima biti potreban dulji boravak u bolnici. Većina pacijenata će odmah primijetiti poboljšanje nekog ili svih simptoma; međutim, drugim bi se simptomima moglo stanje popraviti tek s vremenom.

Pozitivan stav, razumna očekivanja i slušanje post-operativnih uputa Vašega doktora svi mogu doprinijeti zadovoljavajućem ishodu. Mnogi pacijenti se mogu vratiti svojim redovnim aktivnostima unutar nekoliko tjedana.