Laminektomija

event 25.12.2012.

U Specijalnoj bolnici Aksis gotovo više i ne izvodimo tradicionalnu, otvorenu laminektomiju. Mi ju izvodimo na minimalno invazivan način s METRx sustavom (cijevni retraktor za minimalno izlaganje).

Laminektomija je operacija kralježnice koja uključuje odstranjivanje kosti kako bi se olakšao višak pritiska na spinalne živce. Lumbalna laminektomija često se izvodi kako bi se olakšali simptomi spinalne stenoze, suženja spinalnoga kanala, i može se učiniti pomoću minimalno invazivne kirurgije. Izraz laminektomija potječe od latinskih riječi lamina (tanka ploča, list, sloj) i –ektomija (odstranjivanje). Laminektomija odstranjuje ili ‘skraćuje’ laminu (krov) kralješka kako bi se stvorio prostor za živce koji izlaze iz kralježnice.

Tradicionalno gledajući, otvorena operacija kralježnice uključuje rezanje ili guljenje mišića s kralježnice. Međutim, danas se lumbalna laminektomija može izvesti koristeći minimalno invazivnu kirurgiju kralježnice, zahvat koji uključuje male rezove i širenje mišića koji omogućuju kirurgu nježno razdvajanje mišića koji okružuju kralježnicu kako ih ne bi morao rezati.

Zašto mi treba lumbalna laminektomija?

Spinalna stenoza stanje je uzrokovano postupnim sužavanjem spinalnoga kanala. Ovo suženje događa se kao rezultat degeneracije zglobova i diskova unutar kralježaka. U ovom stanju krhotine kostiju, zvane osteofiti, koje se razvijaju zbog prevelike količine tereta na disku urastaju u spinalni kanal. Zglobovi se, također, povećavaju kako postaju artritični, što doprinosi smanjenju prostora za korijene živaca. Ligamenti spinalnoga stupa, posebice ligamentum flavum, postaju ukočeni, manje fleksibilni i deblji s godinama, što također doprinosi spinalnoj stenozi. Ovi procesi sužavaju spinalni kanal i mogu početi smetati i pritiskati korijene živaca i kičmenu moždinu, stvarajući simptome spinalne stenoze.

Kako se operacija izvodi?

Operacija se izvodi s pacijentom koji leži na stomaku.

Pristupanje kralježnici

Prvo kirurg pravi maleni rez. Kroz ovaj rez će se mišići nježno i postupno širiti ili razdvajati, a cijevni će retraktor biti ubačen kako bi se stvorio prolaz kroz koji kirurg može izvesti minimalno invazivnu operaciju.

Laminektomija

Dio lamine se odrezuje kako bi se otkrio ligamentum flavum – ligament koji podržava spinalni stup. Nadalje, izrezuje se otvor u tom ligamentu kroz koji se pristupa spinalnom kanalu. Živac pod kompresijom je sada vidljiv, kao što je vidljiv i cauda equina (skup živčanih vlakana na kraju kičmene moždine) na koji je on prikačen. Ovaj zahvat omogućava kirurgu da odredi izvor kompresije živca.

Postavljanje implantata

Ponekad je nužno da kirurg stabilizira i kralježnicu pomoću fuzije kralježaka, zahvata poznatog pod imenom spinalna fuzija. Ovo uključuje postavljanje materijala koštanog kalema između susjednih kralježaka kako bi se promovirao rast kostiju koje spajaju dvije strukture. Instrumentacija, kao što su ploče, kavezi, vijci i šipke mogu se također koristiti za stvaranje ‘unutrašnjeg gipsa’ za stabilizaciju kralježnice dok se odvija fuzija.

Vaš će kirurg zatim zatvoriti rez, što obično ostavlja samo maleni ožiljak ako se izvede minimalno invazivni zahvat.

Nakon operacije

Ovaj minimalno invazivni zahvat omogućava mnogim pacijentima otpuštanje isti dan kada su operirani; međutim, nekim će pacijentima biti potreban i dulji boravak u bolnici. Mnogi će pacijenti primijetiti trenutno poboljšanje nekog ili svih simptoma; drugi simptomi mogli bi se poboljšavati postupno.

Pozitivan stav, razumna očekivanja i poslušnost spram post-operativnih uputa Vašega liječnika – sve ovo može doprinijeti zadovoljavajućem ishodu. Mnogi pacijenti mogu se vratiti svojim redovnim aktivnostima unutar nekoliko tjedana.