Ispupčenje diska

event 28.07.2013.

Jednostavno rečeno, ispupčeni disk je nabreknuće u vanjskom sloju diska kralježnice. Ovo se događa kada vanjski oklop diska kralježnice oslabi do točke u kojoj pritisak uzrokuje da nabrekne. Ne uzrokuju sva ispupčenja diska simptome; oni se događaju onda kada se ispupčenje trlja ili dodiruje živce ili okolne strukture.

Ispupčeni disk u vratu ili leđima ne treba miješati s diskom koji ima herniju. Iako mogu imati slične simptome, disk s hernijom se dogodi kada unutarnji materijal diska curi kroz pukotinu u svojem vanjskom oklopu.

Ispupčeni je disk obično jasan znak da postoje problemi u okolnim područjima kralježnice. Probleme može uzrokovati povećani pritisak na spinalni disk ili slabljenje diska zbog degeneracije. Ispupčeni disk u vratu ili leđima može biti jedan od uzroka spinalne stenoze, išijasa ili stegnutoga živca.

Simptomi ispupčenog diska

Većina ljudi koji pokazuju znakove ispupčenoga diska osjećat će bol u području ispupčenja. Utrnutost, peckanje i valovi boli diljem puta živca u rukama ili nogama također su simptomi ispupčenja diska koje možete osjećati. Simptomi ispupčenoga diska obično će se osjetiti samo onda kada se upale zbog aktivnosti koja stavlja pritisak na okolni živac. Lokacija oštećenoga diska odrediti će koja će druga područja u tijelu biti zahvaćena.

Ispupčen disk u vratu – simptomi

  • Bol u vratu
  • Bol u ramenima, rukama i/ili šakama
  • Utrnuće ili peckanje u rukama, šakama ili prstima
  • Slabost mišića ako dugo ne rade

Ispupčen disk u donjem dijelu leđa – simptomi

  • Bol u donjem dijelu leđa
  • Bol u stražnjici, nogama i/ili stopalima
  • Utrnuće ili peckanje u nogama, stopalima ili nožnim prstima
  • Slabost mišića ako dugo ne rade

Kao što možete vidjeti, simptomi ispupčenja diska u vratu su poprilično slični onima u leđima. Jedina razlika je u tome što će ispupčeni disk u vratu utjecati na živce koji idu u Vaše ruke, a ispupčeni disk u donjem dijelu leđa utjecat će na živce koji idu niz Vaše noge.

Lumbalna ispupčenja (ispupčeni diskovi u donjem dijelu leđa) češći su od ispupčenih diskova u vratu. 90% pacijenata s lumbalnim ispupčenjima zapravo će iskusiti simptome ispupčenoga diska.

Koje su mi opcije za ne-kirurško liječenje ispupčenja diska dostupne?

Konzervativno liječenje ispupčenja diska obično počinje odmaranjem i protuupalnim lijekom. Ako Vam se ne popravi ispupčenje diska, fizička terapija i modifikacija aktivnosti obično su sljedeći korak u liječenju.

Toplina i hladnoća često se dodaju planu liječenja ispupčenoga diska kako bi se pomoglo pri liječenju. Hladnoća se obično koristi prvih 48-72 sata kako bi se smanjila upala povrijeđenoga područja. Zatim dolazi do izmjena s toplinom kako bi se pomogao krvotok i zacjeljivanje zahvaćenoga područja.

Ako su Vam simptomi ozbiljni i prijete uzrokovanjem trajne štete kralježnici ili njenim okolnim strukturama, mogla bi biti potrebna operacija prije nego se pokušaju konzervativne metode.

Mi koristimo napredne dijagnostičke alate i procedure kako bi razvili program liječenja koji je skrojen prema Vašoj, specifičnoj, mjeri. Nekoliko faktora, primjerice lokacija ispupčenoga diska, ozbiljnost simptoma i njihova duljina, će biti razmotreno pri razvijanju programa liječenja Vašeg ispupčenog diska.

Kada trebam razmisliti o operaciji ispupčenog diska?

Nakon što je prošlo 4-6 tjedana liječenja i osjećate malo ili ništa olakšanja bi trebalo razmisliti o operaciji ispupčenoga diska. Operiranje ispupčenoga diska je, međutim, zadnja mjera i rijetko je potrebno.

Ako vam ispupčeni disk uzrokuje utrnuće ili slabost mišića koja utječe na Vaše hodanje ili ako imate problema s funkcijama crijeva ili mjehura, operacija diska se smatra prioritetom.

Koje su mi opcije operiranja ispupčenoga diska dostupne?

Klasična operacija kralježnice

Tradicionalno se ispupčeni diskovi rješavaju zahvatom otvorenih leđa, što znači da kirurg pravi veliki rez u kožu i reže mišić i okolno tkivo kako bi imao pristup problematičnom disku. Tradicionalna kirurška opcija je invazivna, zahtjeva hospitalizaciju preko noći, opću anesteziju i dugi oporavak uz snažne lijekove protiv boli.

Endoskopska operacija

Na sreću, Vi imate drugu opciju – endoskopsku operaciju kralježnice. Zahvaljujući napretku kirurške tehnologije, operacija ispupčenoga diska može se izvesti koristeći endoskopske procedure, što znači da kirurg pravi mali rez kako bi ubacio posebne kirurške alate. Tijekom endoskopske operacije ispupčenoga diska, kirurg koristi sićušnu kameru kako bi vizualizirao i pristupio Vašem oštećenom disku. Ovaj minimalno invazivni novi pristup nudi kraći oporavak, lakšu rehabilitaciju i mnogo veću stopu uspješnosti od operacije otvorenih leđa ili vrata. Lokalni anestetik je sve što je obično potrebno za ovu operaciju ispupčenoga diska.

Endoskopska discektomija

Ova se operacija obavlja kako bi se odstranio dio oštećenog diska koji uzrokuje bol i druge simptome. Zbog načina izvođenja operacije nema potrebe za odstranjivanjem kosti, uzrokovanjem oštećenja mišića ili velikim rezovima u koži. Pomoću rendgenskih snimaka i video povećanja možemo navoditi endoskopsku sondu u prostor oštećenoga diska i koristiti posebne alate kako bi odstranili krhotine.

Endoskopska foraminotomija

Ova se operacija izvodi kako bi se odstranio pritisak koji uzrokuju drugi uvjeti, kao što su ostruge kosti, ispupčenja diska, hernije diska, tkivo s ožiljkom ili višak rasta ligamenta. Ovo je minimalno invazivna procedura koja zahtjeva malo vremena oporavka koje će dozvoliti našim pacijentima brži povratak u njihove dnevne aktivnosti.

Perutana/Stražnja laserska dekompresija diska

PLDD je minimalno invazivno lasersko liječenje koje se izvodi na vanbolničkoj bazi pomoću samo lokalne anestezije. Tijekom procedure laserska zraka isparava sićušni dio diska i time uzrokuje njegovu dekompresiju. Pacijenti samo ustanu sa stola i odlaze kućama. Nema boravka u bolnici, dugog perioda oporavka, a i PLDD košta mnogo manje od klasične operacije.