Bol u leđima – lumbalna bol

event 22.07.2013.

Oko tri od četiri odrasle osobe iskusit će bol u leđima tijekom života, a taj bi se broj vrlo lako mogao povećati zbog naše stareće populacije i nedavnog trenda pretilosti. Bol u donjem dijelu leđa (lumbalnoj kralježnici) najčešća je bol.

Većina boli u leđima dolazi od uganuća i naprezanja uzrokovanih pokretima koji opterećuju kralježnicu: dizanje nečega bez prikladnih tehnika ili nagli pokret zakretanja samo su dva primjera toga kako možete ozlijediti leđa.

Ako je Vaša bol u leđima uzrokovana uganućem ili naprezanjem mišića onda će se ona obično sama i zacijeliti, trebate joj samo dati vremena. Vaš oporavak može također biti potpomognut skromnom medicinskom pažnjom, primjerice preko pulta ili preko lijekova na recept. Možete isto tako koristiti i tople ili hladne obloge ili otići na masažu. Ponekad je, doduše, bol u leđima uzrokovana težim spinalnim stanjem kao što je disk s hernijom ili spondiloza. Ovisno o ozbiljnosti boli i njenom uzroku, može Vam biti potrebna veća medicinska pomoć poput fizičke terapije ili čak i operacije.

Simptomi boli u leđima

Bol u leđima je svoj vlastiti simptom. Međutim, postoje razni načini osjećanja boli u leđima i Vaši simptomi ovise o tome što uzrokuje bol i gdje ona utječe na Vašu kralježnicu. Bol u Vašim leđima može biti akutna ili kronična. Akutna bol traje četiri do šest tjedana, ali kronična bol je ustrajna, dugoročna bol – ponekad traje čitav život. Ponekad ljudi s kroničnom boli mogu imati epizode akutne boli. Bol u leđima može biti nagla i oštra ili može biti tupa. Bol se može pojaviti s pokretom i čak i kašljanjem i kihanjem. Možete, također, imati utrnuće u rukama ili nogama (simptomi u nozi često se nazivaju išijasom uzrokovanim pritisnutim živcem). Bitno je prikladno liječiti bol u leđima.

Potražite medicinsku pomoć ako Vaša bol u leđima ustraje – tražite hitnu pomoć ako imate bol u leđima s bilo kojim od sljedećim znakova hitnosti: 

  • Bol se značajno pogoršava
  • Bol utječe na svakodnevne aktivnosti
  • Ozbiljni simptomi
  • Slabost ili utrnuće u preponama ili nozi
  • Slabost, peckanje ili utrnuće u nozi ili ruci
  • Gubitak kontrole nad crijevima ili mjehurom