Degenerativna bolest diska

event 24.07.2013.

Kako starite, Vaši diskovi (baš kao i drugi zglobovi u tijelu) mogu degenerirati (propasti) i postati problematični – to je prirodni dio starenja tijekom kojega se Vaše tijelo bori s godinama napora, pretjeranoga korištenja i možda čak i krivog korištenja. Međutim, ni mladost neće nužno zaštititi. Neki pacijenti mogu naslijediti prerano stareću kralježnicu.

Bolest degenerativnog diska uključuje diskove unutar kralježnice. To su oni jastučići između kralježaka u Vašoj kralježnici. Oni pomažu Vašim leđima da nose težinu i omogućavaju složene kretnje kralježnice dok u isto vrijeme održavaju stabilnost. Kako starite, diskovi mogu izgubiti fleksibilnost, elastičnost i karakteristike amortizacije. Mogu postati i tanji kako dehidriraju. Kada se sve to dogodi, diskovi se mijenjaju iz gipkog stanja koje omogućava fluidne kretnje u ukočeno i kruto stanje koje ograničava Vaše kretanje i uzrokuje bol.

Ako imate kroničnu bol u leđima ili vratu, možda imate bolest degenerativnog diska. Ona se često javlja u donjem dijelu leđa (lumbalna kralježnica) ili vratu (vratna kralježnica). Razvijanje bolesti degenerativnog diska je postupan proces. Kao što možete vidjeti na ilustraciji, postoji čak i mnogo stadija i stanja kroz koja Vaši diskovi mogu proći kao dio DDD-a. Oni se mogu ispupčiti, mogu imati herniju ili se mogu stanjiti. Zbog promjena diskova može doći do utjecaja na Vaše kralješke – ovo, također, možete vidjeti na ilustraciji. Primjerice, krhotine kosti (osteofiti) se mogu formirati dok se Vaša kralježnica pokušava prilagoditi na promjene u diskovima unutar kralježnice.

Simptomi 

Najčešći rani simptomi bolesti degenerativnog diska su bol u leđima koja se širi na stražnjicu i gornji dio bedara. Kada se doktori referiraju na bolest degenerativnog diska, onda oni obično misle na kombinaciju problema u kralježnici koja počinje s oštećenjem na disku, ali na kraju utječe na sve dijelove kralježnice. Problemi za koje se smatra da se pojavljuju iz samog degenerativnog diska uključuju diskogenu bol i ispupčene diskove.

Diskogena bol

Diskogena bol odnosi se na bol koju uzrokuje oštećeni disk unutar kralježnice. Degenerirajući disk može uzrokovati mehaničku (ili strukturalnu) bol. Kako disk počinje degenerirati, postoje neki dokazi koji govore da sam disk počinje boljeti. Kretnje koje stavljaju naglasak na taj disk mogu rezultirati s boli u leđima koja kao da dolazi iz diska. Ovo je slično bilo kojem drugom dijelu koji je povrijeđen, kao što je slomljena kost ili porezotina na koži. Kada se ove vrste povreda drže mirnima, nema boli, ali ako ih pomaknete onda bole. Diskogena bol obično se osjeti u donjem dijelu leđa. Također, možete osjećati kao da bol izvire iz stražnjice i čak i iz gornjeg dijela bedara. Iskustvo boli u području koje nije njen uzrok je učestalo u mnogim dijelovima tijela, ne samo kralježnici. Primjerice, osoba sa žučnim kamencem može osjetiti bol u ramenu, a osoba koja ima srčani udar može osjećati bol u lijevoj ruci. Ovo se naziva zračenjem boli zbog toga što bol zrači tj. širi se na ostale dijelove tijela. Vrlo je često da se bol koja je uzrokovana problemima kralježnice osjeti u drugim dijelovima tijela – pa tako i u leđima.

Nabubreni diskovi

Ispupčeni diskovi poprilično su česti i kod mladih punoljetnika i kod starijih ljudi. Nisu uzrok za paniku. Ispupčeni diskovi često se vide kod ljudi s i bez boli u leđima. U nekim slučajevima su ispupčeni diskovi dio i procesa starenja i procesa degeneracije diska unutar kralježnice. Ispupčeni disk nije nužno znak da se bilo što ozbiljno događa Vašoj kralježnici. On postaje ozbiljan jedino kada se dovoljno ispupči da bi uzrokovao sužavanje spinalnoga kanala. Ako ima krhotina kosti na zglobu iza ispupčenoga diska onda bi ova kombinacija mogla uzrokovati sužavanje spinalnoga kanala u tom području. Ovo se ponekad zove segmentna spinalna stenoza.

Potražite nas za hitnu medicinsku pomoć i nazovite bilo kada ako:

  • Bol postaje gora
  • Imate bol koja Vas onemogućava u obavljanju svakodnevnih dužnosti
  • Osjetite slabost u nogama, utrnuće ili peckanje
  • Izgubite kontrolu nad crijevima i mjehurom.