Još jedan pacijent iz Rumunjske na operaciji kralježnice u Hrvatskoj

event 15.01.2023.

Poznata umjetnica iz Rumunjske, E.B.M, uspješno je liječena u Hrvatskoj.

Gospođa nas je prvi put kontaktirala na početku 2011. i opisala svoje probleme i simptome. Dijagnoza joj je bila ozbiljni sindrom foraminalne stenoze i spondilolisteze na razinama L4-L5.

Foraminalna stenoza je sužavanje spinalnoga foramena, rupe kroz koju prolazi spinalni živac dok izlazi iz kralježnice (foramen u osnovi samo znači ‘rupa’). Ovo je obično oblik degenerativne bolesti kralježnice koja se događa polako tijekom vremena s trošenjem spinalnoga stupa. Artritisne promjene na kralježnici, uključujući diskove s hernijom i izbočene diskove, oteklo meko tkivo i izrast kosti svi mogu ometati formalni foramen i izvršiti kompresiju na unutarnjem živcu.

Spondilolisteza se događa kada jedan kralježak prokliže naprijed u odnosu na susjedni kralježak, obično u lumbalnoj kralježnici. Simptomi koji prate spondilolistezu mogu uključivati bol u donjem dijelu leđa, bedrima i/ili nogama, grčeve u mišićima, slabost i/ili zatezanje u stražnjoj loži.

Pacijentica nam je opisala svoju bol u leđima kao glavni problem, ali i bol u lijevoj nozi. Evo uzoraka boli:

erna1

Kao što je prethodno naznačeno, MRI sken je pokazao foraminalnu stenozu i spondilolistezu prvoga stupnja, vidljive na dolje priloženoj MRI slici:

erna2

Mnogi su doktori diljem Europe i Rumunjske predložili agresivnu fuzijsku operaciju s instrumentacijom, ali gospođa E.B.M nije bila spremna na veliku operaciju i istražila je Coflex uređaj na internetu, kao i minimalno invazivnu operaciju dekompresije. Uz ekstenzivnu konzultaciju s Dr. Robertom Safticem, spinalnim neurokirurgom, pacijentica je pristala na minimalno invazivnu operaciju dekompresije (ligamenti i neke abnormalne koštane strukture) s Coflex interspinalnim uređajem.

Sama operacija je bila potpuno bezbolna. Međutim, nakon operacije pacijentica je bila u intenzivnim bolovima prva 24 sata. Svaki dan nakon toga joj se stanje poboljšavalo i bol se postupno smanjivala.

Pacijentica je otpuštena iz Vertebris međunarodne bolnice za kralježnicu sljedećeg jutra s post-operativnom lumbalnom protezom. Otišla je iz Hrvatske s osmijehom na licu. Sigurni smo da će se nastaviti smijati do kraja života i da je njena odluka da odbije fuzijsku operaciju bila ispravna!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA