Minimalno invazivna kirurgija kralježnice

event 28.09.2015.

Sve što trebate znati!

Bolje razumijevanje

Naš rad i zahvati na pacijentima samo u lokalnoj anesteziji omogućili su nam uvid u stvarne uzroke boli u leđima. Konvencionalni doktori i kirurzi, s druge strane, oni koji rade na pacijentima pod općom anestezijom, imaju relativno loše razumijevanje mehanizama i izvora boli.

Brže i sigurnije

Pružajući povećanu sigurnost i za pacijenta i za kirurga, primjena lokalne anestezije omogućava povratnu informaciju od pacijent, što vodi ka boljoj dijagnostici, te bolje ciljanoj i preciznijoj kirurgiji. Istovremeno, izbjegava se oštećenje živca, koje je mnogo izglednije kada je pacijent u općoj anesteziji.

Bolji rezultati

Veća točnost u dijagnostici i preciznije liječenje izvora boli pokazala je ohrabrujuće kliničke rezultate u najmanje 80 % bolesnika, ispitano dvije do četiri godine kasnije. Osim toga, rehabilitacija i povratak na posao u 2-6 tjedana je pet do deset puta brže nego kod klasičnih operacija. (referenca: dr. Martin Knight, The Spinal Foundation, Sveučilište u Manchesteru, Ujedinjeno Kraljevstvo).

Manje komplikacija

Minimalno invazivna kirurgija kralježnice selektivnija je od klasičnih operacija i zahtijeva minimalnu intervenciju. Osim toga, velik broj komplikacija, uključujući moždani udar, trombozu, plućnu emboliju i infekcije mogu se izbjeći.

Manja trauma za pacijenta

Maleni rez od 7,5 milimetara znači da će gubitak krvi tijekom zahvata biti barem 10 puta manji nego kod klasičnih operativnih metoda. Također, izbjegava se destrukcija mišića, krvnih puteva, živaca, tkiva i kostiju.

Manje vremena i troškova

S obzirom na to da je minimalno invazivna kirurgija kralježnice zapravo „dnevna kirurgija”, to znači 5-10 puta kraću hospitalizaciju nego kod klasičnih metoda operiranja. I sami troškovi značajno su smanjeni jer nema potrebe za metalnim implantima, dugotrajnim bolovanjem i odlaskom u toplice. Također, pacijenti se puno brže oporavljanju i u mogućnosti su ranije se vratiti svakodnevnim aktivnostima i poslu.

Više stanja i dijagnoza koje se mogu liječiti

Minimalno invazivna kirurgija kralježnice omogućava pristup i liječenje određenim stanjima i bolestima koje do sada nije bilo moguće operativno liječiti. Razvoj novih tehnologija omogućava tretiranje svih bolesti kralježnice nekom od minimalno invazivnih tehnika, bez obzira na dob i komorbiditet pacijenta.

Revolucionarne tehnike

Naše minimalno invazivne tehnike operiranja (tzv. keyhole – „kroz ključanicu”) uzrokuju mnogo manji gubitak krvi. Istovremeno, minimalna manipulacija tkivom i funkcijama kralježnice znači kraću operaciju i kraći oporavak nego kod klasičnih operacija kralježnice.