Ortopedija

U području ortopedije Specijalna bolnica Aksis pacijentu nudi cjelovitu skrb u liječenju svih vrsta zglobnih poremećaja i ozljeda, s naglaskom na minimalno invazivan pristup. Ako osjećate bolove u području ramena, lakta, kuka, koljena, stopala i/ili gležnja, na pravom ste mjestu.

doc. dr. sc. Mladen Miškulin,
prim. dr. med. – ortoped

Pročitajte više

Pročitajte najnovije vijesti, savjete, i mišljenja naših stručnjaka!

Obilazeći različite specijaliste u potrazi za rješenjem svojih bolova u području donjeg dijela kralješnice, sjednog mišića i područja kuka i bedra, bolesnici često ostaju bez točne dijagnoze a samim tim i zadovoljavajućeg liječenja.

Najučestaliji uzrok gubitka funkcije i nastanka boli je artritis. Osteoartritis, reumatoidni artritis i traumatski artritis su najzastupljeniji oblici.

Ozljede tetiva rotatorne manšete ramena mogu biti vrlo bolne i ometati svakodnevne aktivnosti koje uključuju podizanje ruku, nošenje teških predmeta i obavljanje poslova koji zahtijevaju puno pokreta ruku. Rotatorna manšeta sastoji se od četiri tetive koje drže glavu humerusa (gornji dio nadlaktice) u čašici ramenog zgloba.

Rame je najpokretljiviji, ali ujedno i najnestabilniji zglob ljudskog tijela. Velika pokretljivost nužna je kako bismo mogli obavljati sve svakodnevne zadatke, bilo radne, bilo rekreativne ili sportske. Kako nam to ne bi bio problem, nužno je da zglob ramena bude stabilan. Pokretljivost mu omogućuje obilata zglobna čahura te veliki nesrazmjer između veličine glave nadlaktične kosti i zglobne čašice lopatice: glava nadlaktične kosti je 2-3 puta veća od čašice.

Ozljede gležnja najčešće su ozljede kod sportaša, ali i ljudi koji se ne bave sportom. Rijetki su oni koji u svom životu nisu doživjeli uganuće gležnja i ne znaju koje sve probleme ono donosi.

Liječenje deformacija stopala ovisi o vrsti deformacije i njezinom uzroku. To može uključivati ​​korištenje posebnih uložaka ili ortopedskih pomagala, fizioterapiju, kirurške zahvate ili promjene načina života, poput nošenja cipela s adekvatnom potporom i vježbi radi jačanja mišiće stopala. Važno je konzultirati liječnika ako primijetite bilo kakve promjene u Vašim stopalima ili ako osjećate bol u tom području.

Lakat je zglob o kojem se ne govori previše. Razlog leži u tome da kod sportova koji su kod nas popularni, povrede lakta nisu posebno česte, a ove do kojih dolazi, relativno brzo se liječe.