Trohanteritis – rijetko dijagnosticirana, još rjeđe učinkovito liječena bolest

event 28.05.2019.

Obilazeći različite specijaliste u potrazi za rješenjem svojih bolova u području donjeg dijela kralješnice, sjednog mišića i područja kuka i bedra, bolesnici često ostaju bez točne dijagnoze a samim tim i zadovoljavajućeg liječenja.

Dijagnosticirajući uobičajene i česte bolesti, liječnici često zaborave na ne tako rijetku bolest trohanteritis (trohanterni burzitis). Simptomi te bolesti često se preklapaju s križoboljom ili išijasom te artrozom kuka. Bolest se može javiti samostalno ili kao jedna o više različitih bolesti u tom području.

Veliki trohanter (obrtač) izvanzglobni je dio kuka za koji se hvataju jaki mišći. Burza je sluzna vrećica koja se nalazi između trohantera i uzdužne trake tzv. fascije koja spaja zdjelicu i koljeno. U slučaju prejakog pritiska i trenja između te dvije strukture dolazi do bolne upale. Sumnja na bolest postavlja se kliničkim pregledom, a potvrđuje se ultrazvukom i RTG snimkom. Ultrazvukom može se vidjeti nakupina tekućine u burzi te promjene hvatišta mišića ako upala dugo traje. Kalcifikati vidljivi ultrazvukom ili na RTG snimci označavaju duže trajanje bolesti.

Tegobe su češće kod žena radi šire zdjelice ili kod muškaraca koji trče po neravnom terenu. Liječenje može započeti davanjem različitih injekcija npr. dugodjelujućim lijekovima koji smanjuju upalu ili plazmom bogatom trombocitima (PRP), te vježbama istezanja.

U slučaju djelomičnog uspjeha ili neuspjeha takve terapije preporučamo minimalno invazivnu operaciju uz upotrebu kamere kroz 2-3 mala reza. Tijekom operacije napravi se prozor tzv. fenestracija tog ligamenta uz očuvanje postraničih tračaka. Na taj način očuvana je funkcija fascije. U rjeđim, dugotrajnijm slučajevima kada može doći do pucanja hvatišta mišića, istom tehnikom moguće je zašiti hvatište mišića na svoje mjesto. Tegobe nestaju vrlo brzo.

Vrijeme boravka u bolnici je samo jedan dan. U našoj bolnici imamo veliko iskustvo kako u dijagnosticiranju tako i u uspješnom liječenju ove bolesti.