Učestali uzroci boli u koljenu i gubitka funkcije koljena

event 29.08.2017.

Najučestaliji uzrok gubitka funkcije i nastanka boli je artritis. Osteoartritis, reumatoidni artritis i traumatski artritis su najzastupljeniji oblici.

OSTEOARTRITIS se najčešće javlja iza 50 godine života. Hrskavica koja oblaže zglobove postepeno se oštećuje (prekomjerno opterećenje, česte ozljede, višestruki operativni zahvati i sl), a kosti koje dodiruju jedna drugu stvaraju bol.

REUMATOIDNI ARTRITIS je bolest u kojoj promijenjena sinovijalna ovojnica prekomjerno raste, prelazi na zglobnu površinu i na taj način može oštetiti hrskavicu i prouzročiti njeno trošenje i nestanak što dovodi do boli i smanjenja funkcije.

TRAUMATSKI ARTRITIS obično prati tešku ozljedu koljena. Lom nekoliko segmenata kosti ili ligamenata može oštetiti zglob s progresivnom ubrzanom degeneracijom istog.

Specijalnoj bolnici Aksis – ortopedija pratimo najmodernija svjetska dostignuća u ugradnji svih vrsta endoproteza zglobova pa tako i zgloba koljena, a operacije provodi priznati ortoped i traumatolog doc. dr. sc. Mladen Miškulin prim.dr.med.

On će kliničkim pregledom i pregledom rendgenske dokumentacije dobiti uvid koji dio koljena je pogođen procesom artroze, a samim time i koji dio koljena je potrebno zamijeniti.

Najnovije operativne metode koje primjenjujemo omogućuju zamjenu samo jednog od dijelova koljena parcijalnom protezom (unutarnjeg ili vanjskog dijela te patelofemoralnog zgloba) ili, u slučaju većih oštećenja,  totalnu endoprotezu koljena.

Većina naših pacijenata je u dobi od 50 do 80 godina života, no uspješno izvodimo zahvate i  na znatno mlađim pacijentima ukoliko za to postoji indikacija. Indikacije su teške traumatske promjene nakon prijeloma u području koljena ili sistemske bolesti kao što je reumatoidni artritis. Pritom na odluku o ugradnji totalne endoproteze koljena utječe sposobnost naših pacijenata za normalni život, a ne njihove godine.

Operativne zahvate izvodimo minimalno invazivnim pristupima (MIS) kroz male rezove s maksimalnom poštedom tkiva u području koljena.

U planiranju zahvata koristimo se takozvanom konvencionalnom navigacijom gdje uz pomoć specijalnih rendgenskih pretraga možemo planirati najbolji operativni zahvat i najprimjereniji implantat za naše pacijente, kako kroz dizajn proteze, tako i kroz ugradnju implantata renomiranih svjetskih proizvođača. Time smo učinili značajan iskorak prema dugovječnosti tako „zamijenjenog“ koljena.

Specijalnoj bolnici Aksis – ortopedija vodimo računa i o vrsti anestezije koju primjenjujemo prilikom operacija – u većini slučajeva zahvate obavljamo u poštednoj unilateralnoj spinalnoj anesteziji koja „umrtvi“ samo onu nogu koju operiramo, čime se smanjuje mogućnost potencijalnih komplikacija drugih vrsta anestezije.

Operativni zahvat traje oko sat i pol, a rehabilitacijski proces počinje odmah po izlasku iz operacijske sale i to pasivnom rehabilitacijom.  Minimalno invazivnom pristupima naši pacijenti osjećaju znatno manju postoperativnu bol nego pacijenti operirani konvencionalnim metodama što im omogućuje da već prvi postoperativni dan ustanu iz bolesničkog kreveta i s našim fizioterapeutima započnu hod uz pomagala te aktivnu i pasivnu kineziterapiju.

Boravak u bolnici je također skraćen i traje 3 do 4 dana a cilj nam je da čak i u to kratko vrijeme naši pacijenti postignu što veći opseg pokreta u operiranom koljenu. Kako proteza koju ugrađujemo omogućuje pokretljivost u koljenu sličnu ili istu normalnom koljenu (fleksija preko 130°) naše pacijente potičemo da je postignu samostalno. .

Naše pacijente također potičemo da odmah počnu hodati normalno s punim opterećenjem te da unutar 10 do 5 dana u potpunosti odbace štake čime ubrzavamo oporavak mišićne snage i mase te veću sigurnost u hodu i kretanju. Pritom ih upućujemo koje su aktivnosti moguće a koje ne nakon ovako izvedenih operativnih zahvata.