Uspješna priča spinalnog bolesnika – transforaminalna lumbalna interkorporalna fuzija

event 08.01.2023.

Marija Posavec, bivša upraviteljica Hrvatske turističke zajednice do prije pet godina živjela je normalnim životom. Zatim su iznenada počeli napadi išijasa.

Prvo svakih 6 mjeseci, pa redovno svakih mjesec dana… Nije shvaćala koliko to može biti ozbiljan problem, ignorirala ga je, pila tablete, injekcije i druge lijekove. Počela je posjećivati liječnike: fizijatre, ortopede, kiropraktičare… Nitko nije shvaćao koliko je njen problem ozbiljan. Redovito su je slali na dva tjedna fizikalne terapije u lokalni rehabilitacijski centar. Ali to nije pomoglo, samo joj je naškodilo. Iz svakog posjeta rehabilitacijskom centru kući bi se vraćala u još gorem stanju.

Slika 1 – MRI neposredno prije njezine prve operacije, prikazuje ekstruziju diska na L3-L4

Nakon što je shvatila da situacija postaje ozbiljna, odlučila se za svoj problem obratiti neurokirurgu. Liječnik je odmah predložio operaciju: tradicionalna diskektomija s velikim rezom (interlaminektomija), dijagnoza je bila ekstruzija diska na razini L3-L4. Operirana je u studenom 2007., vratila se kući s novim, gorim i vrlo čudnim simptomima: vrlo čudna bol u križima, nova bol u nozi, povišena tjelesna temperatura i sveukupno vrlo loše stanje. Otišla je na kontrolni sastanak sa svojim neurokirurgom koji je pogledao novu magnetsku rezonancu i samo rekao: „Sve je u redu, morate biti strpljivi, nema ponovne hernije, bit će vam bolje.” Nažalost, nije joj bilo bolje. Otišla je na još 15 kontrola (da, dobro ste pročitali, 15 kontrola!) od studenog 2007. do veljače 2009., a njezin neurokirurg nije imao odgovor niti komentar na njezine strašne bolove.

U ožujku 2009. donijela je najvažniju životnu odluku, odlučila je nastaviti. Pronaći novu bolnicu, novog spinalnog kirurga i novi život. Srećom, saznala je za dr. Roberta Saftića s kojim je dogovorila prvi pregled 15. ožujka 2009. Prvi dojam bio je – IMPRESIVAN. Kad je vidio njezine slike skoro se počeo smijati, jer kako je moguće da nitko nije vidio visoki stupanj degeneracije L3-L4 diska (degenerativna bolest diska). Gospođa Posavec nije imala klasičnu diskus herniju koja uzrokuje bolove, imala je interni poremećaj diskusa kod kojeg sam disk izaziva bol iznutra.

Slika 2 – MRI neposredno prije njezine 5. operacije, prikazuje degenerativnu bolest diska na L3-L4 i zone visokog intenziteta na L1-2 i L4-L5

Dr. Robert Saftić mladi je neurokirurg educiran u najboljim svjetskim spinalnim centrima od strane svjetskih lidera spinalne kirurgije. Obrazovan je za izvođenje najsuvremenijih minimalno invazivnih zahvata koji nude visoko zadovoljstvo pacijenata uz minimalne rizike. A upravo je to put kojim je gospođa Posavec htjela ići.

Dakle, imala je novi početak. Najvažnija je bila ispravna dijagnoza. Zbog toga je naručen novi MRI (magnetska rezonancija) te provokativna diferencijalna diskografija. MRI je pokazao nekoliko bolesnih diskova (degenerativna bolest u L3-4 koji je već operiran, te zone visokog intenziteta u L1-2 i L4-5), a diskografija je potvrdila degeneraciju diska i abnormalni uzorak na L3-4 i L4-L5. Sada je najvažnije bilo razlikovati izvore boli.

Doktor Robert Saftić prvo je pokušao sanirati već oštećeni i operirani disk minimalno invazivnom perkutanom endoskopskom intradiskalnom operacijom, no to je eliminiralo samo 15% bolova gospođe Posavec.

Nakon toga je disk L4-L5 eliminiran kao izvor boli ubrizgavanjem intradiskalne terapije u njega, te provođenjem PLDD (perkutane laserske dekompresije diska) za zatvaranje anularnog rascjepa. Kasnije je disk L1-L2 eliminiran kao izvor boli, također izvođenjem PLDD-a da se zapečati prstenasta pukotina. Dakle, radilo se o ukupno 4 operacije kralježnice – 1. tradicionalna od strane prvog kirurga, 2., 3. i 4. sve minimalno invazivne koje je napravio doktor Robert Saftić.

Bilo je sve očitije da je izvor njezinih bolova i problema oštećeni disk L3-L4. Kao i uvijek, invazivne metode kao što su ADR (umjetna zamjena diska) i spinalna fuzija uvijek su zadnje rješenje. Doktor Robert Saftić odlučio se za manje invazivnu verziju TLIF-a (transforaminalna lumbalna intertjelesna fuzija).

U sunčano jutro 8. utakmice 2010. gospođa Posavec je trebala ići na operaciju TLIF. Bio je to vrlo težak slučaj i vrlo zahtjevna operacija, trajala je skoro 4 sata. Bila je u groznom stanju i bolovima nakon operacije (u prvih nekoliko sati). Dan za danom osjećala se sve bolje i bolje. Čudan osjećaj „noža u leđima” bio je miljama daleko od nje. Sada, 3 mjeseca nakon operacije, gospođa Posavec nalazi se u centru za rehabilitaciju kralježnice u Hrvatskoj, osjeća se vrlo dobro i sposobna je za obavljanje svakodnevnih aktivnosti uz minimalne lijekove.

Slika 3 – rendgenska snimka neposredno nakon njezine 5. operacije, na kojoj se vide pedikularni vijci, šipke i karbonski kavez

Razgovor s gospođom Posavec daje dodatnu nadu za sve pacijente koji pate od hernije diska, spinalne stenoze ili sindroma neuspjele operacije kralježnice:

Osjećam se odlično. Zahvaljujem dr. Saftiću što mi je vratio život. Mogu ga preporučiti svima koji pate od bolesti kralježnice ili degenerativne bolesti diska. On je čudo.