Uspješna priča sportaša u Hrvatskoj – Laserska operacija kralježnice

event 15.01.2023.

Prije pet mjeseci gospodin J. V., Amerikanac koji živi u Portugalu, poslao nam je upit putem našeg međunarodnog centra za pacijente opisujući svoje probleme s leđima. Joe, vrlo aktivan 39-godišnjak, strastveni surfer i stručnjak za vino, patio je od 1996. godine.

Prva magnetska rezonanca učinjena 2003. pokazala je izbočeni disk L5-S1 od 3 mm. S obzirom na njegov značajno velik prostor kanala, operacija nije bila potrebna. Međutim, u posljednjih nekoliko godina njegovi problemi su se pogoršali. Budući da je vrlo atletski građen i dugi niz godina poluprofesionalni sportaš, to mu nije bilo prihvatljivo. Njegovi problemi s kralježnicom, križima i nogama znatno su ograničavali njegove svakodnevne aktivnosti.

Godine 2009. posjetio je dr. Daniela S. J. Choya, osnivača i direktora Spine Laser Centera u New Yorku, izumitelja tehnike laserske spinalne kirurgije pod nazivom PLDD (perkutana laserska dekompresija diska). Stručno mišljenje dr. Choya bilo je da slučaj gospodina Veselka zahtijeva lasersku operaciju kralježnice na dvije razine. Probao je sve od kiropraktičara, fizioterapije, pilatesa, joge itd. Neurokirurzi i ortopedi u Portugalu nisu savjetovali operaciju jer njegov slučaj nije bio idealan za tradicionalne otvorene operacije koje se tamo izvode.

Zatim je u lipnju 2010. saznao za nas i poslao nam e-mail tražeći drugo neurokirurško mišljenje od doktora Roberta Saftića. Na temelju njegovog CAT skena i obrasca o povijesti bolesti, zaključak je bio da su pacijentovi problemi uzrokovani degenerativnom bolešću diska na dvije razine, L4-L5 i L5-S1. Njegova je odluka bila što prije doći u Hrvatsku, a mi smo mu, naravno, pomogli zakazavši operaciju za samo dva tjedna. Dakle, srijeda, 7. srpnja je bila datum njegove operacije. Savjetnica i zastupnica pacijenata dočekala ga je u zagrebačkoj zračnoj luci i otpratila do hotela Antunović. Drugi dan su išli u razgledavanje, ručali i probali malo hrvatskih vina (u vrlo malim količinama) kako bi g. Veselka psihički pripremili za operaciju zakazanu za sljedeći dan. Brzo je stigao i 7. srpnja, a gospodin Veselko je bio potpuno spreman za lasersku operaciju kralježnice. Iako se bojao igala, nije imao problema ni prije ni tijekom operacije. Na njegovo iznenađenje i nevjericu, operacija je trajala samo 45 minuta, a dva su diska dovršena laserom. Operaciju je izveo naš spinalni neurokirurg dr. Robert Saftić.

Sada, pet mjeseci kasnije, gospodin Veselko se potpuno oporavio i vratio se svakodnevnom životu. Njegovo buduće zdravlje ovisi o njegovom načinu života, zbog čega je dobio upute da ostane u formi i nastavi raditi vježbe za održavanje leđa u optimalnom stanju.

U nastavku pročitajte pismo koje nam je poslao g. Veselko:

Patio sam od bolova u donjem dijelu leđa oko 16 godina, od prve nesreće na radu u kojoj nisam pravilno savio koljena kad sam podigao mali predmet s poda. Uvijek sam bio dosta aktivan i sportski građen. Živjela sam s boli toliko godina. Došao sam do točke u kojoj je moja kvaliteta života bila ozbiljno ugrožena i jednostavno sam bio umoran od života sa stalnom boli u donjem dijelu leđa, upalom, povremenom utrnulošću i slabošću nogu. Tijekom godina pokušao sam sve i potrošio bogatstvo na posjete kiropraktičaru, vježbe poput joge, itd. Činilo se da sve samo pogoršava moju situaciju. Tražio sam rješenje po cijelom svijetu, s fokusom na pronalaženje minimalno invazivnih tehnika. Iz prve sam ruke vidio kako moji bliski prijatelji imaju problema nakon operacije otvorenih leđa zbog problema s diskom. Nije bilo šanse da idem tim putem. Saznao sam za tehniku laserske kirurgije PLDD koju je izumio dr. Choy u New Yorku. Osobno sam ga posjetio, ali nisam si mogao priuštiti operaciju u SAD-u. Počeo sam tražiti drugdje. Prvo sam pogledao Indiju jer sam našao dosta informacija o operacijama leđa koje se tamo izvode. Poslao sam im svoje prve skenove, ali nikad nisu isporučeni poštom. Poslao sam još jedan set snimaka, nakon čega je uslijedila zastrašujuća sugestija da trebam veliku operaciju s implantatima. To se nije podudaralo ni s jednim od prethodnih stručnih mišljenja koje sam već dobio od pojedinaca u SAD-u ili Portugalu, gdje trenutno živim. Također nisu mogli dokazati da su stvarno izveli operaciju PLDD. Činilo se da ima previše nepoznanica i da je to bilo predaleko putovanje da bih ga smatrao održivom opcijom. Dakle, Indija nije dolazila u obzir. Tada sam, na svoje iznenađenje, doznao da se PLDD tehnika radi u Hrvatskoj. Istražio sam pozadinu dr. Saftića i ustanovio da je njegovo iskustvo solidne međunarodne osnove. Njegovo je mišljenje također bilo jednako onome što je predložio dr. Choy. Kontaktirao sam predstavnika zaduženog za brigu o svim međunarodnim pacijentima. Prilično je dobro govorio engleski i bio je izuzetno profesionalan tijekom cijelog procesa. Sve je bilo vrlo jednostavno od početka do kraja. Stigao sam u Zagreb, ondje me pokupio s aerodroma i odveo u hotel Antunović koji je bez sumnje jedan od najljepših hotela u Zagrebu. Hrana je također bila odlična, s raznim opcijama. Osjećao sam se više kao da sam na odmoru nego išta. Pa, da skratimo priču…

Klinika je bila nova, moderna i apsolutno prvoklasna. Bilo je jednako dobro, ako ne i bolje od bilo čega što sam vidio u državama ili zapadnoj Europi gdje živim. Operacija je bila kratka i sutradan sam izašao. Slijedio sam sve njihove upute noseći steznicu za leđa i nastavio s programom vježbanja koji mi je dan u sljedećim tjednima. Doslovno sam se osjećao odlično za otprilike 10 dana. Nakon dva i pol mjeseca, završio sam tako što sam otišao na sjevernu Sumatru na veliko surfanje na 12 dana, gdje sam surfao 6 sati svaki dan. Nisam osjetio bol u leđima i ponovno sam surfao kao dijete. Toplo preporučam da pogledate Hrvatsku, jer je dr. Saftić vrlo kvalificiran u svim aspektima kirurgije leđa. Uvjeren sam da sam donio ispravnu odluku sada kada je prošlo više od 5 mjeseci. Pozivam sve da mi se osobno obrate ako imaju bilo kakvih pitanja u vezi svojih problema.

J. V. (kontaktirajte bolnicu za moju e-mail adresu)