Artroskopske operacije ramena

event 28.08.2017.

Operacije bolnog ramena, rekonstrukcije tetiva ramena i nestabilnog ramena; artroskopske rekonstrukcije nakon akromioklavikularne luksacije

Ozljede ramena po ozbiljnosti se kreću od najjednostavnijih uganuća preko istegnuća tetiva ili ligamenata, sve do iščašenja ramena ili puknuća tetiva (tetive rotatorne manžete), što dovodi do funkcionalne nemoći i nemogućnosti nastavka sportske karijere. Valja navesti još ozljede koje nastaju zbog prilagodbe tijela zahtjevima sporta.

Artroskopskim zahvatom mogu se riješiti i velike ozljede ramena, od nestabilna ramena, preko degenerativnih i upalnih problema pa sve do ruptura tetiva ramena, uklještenja živaca u području ramena i slično. Nakon takvih zahvata postoperativna bol je znatno manja, oporavak brži i sigurniji. Od izuzetne je važnosti da se rehabilitacija provede u za to specijaliziranom centru u suradnji s ortopedom koji je obavio operaciju. Na taj se način povećava uspješnost zahvata.

Fizikalna terapija

Rehabilitaciju nakon operativnog zahvata potrebno je započeti ubrzo nakon zahvata (unutar 2-3 dana). Prva 4 tjedna, odnosno prema dogovoru s operaterom, pacijentu se daje ortoza zbog očuvanja, tj imobilizacije ramenog zgloba. Nastavlja se s terapijskim programom u cilju smanjenja boli i upale (krioterapija, masaža protuupalnim medikamentima, elektroterapija), započinje se s pasivnim vježbama gibljivosti u ramenom zglobu te izometričkim vježbama snaženja mišića ramena. 3-6 tjedana, odnosno prema dogovoru s operaterom, ukidaju se krioterapija i elektroterapija te se sve više uvodi aktivno izvođenje pokreta gdje uporabom snage vlastitih mišića pacijenti povećavaju opseg pokreta.

Prije završetka programa fizikalne terapije i pri povratku u sportsku ili drugu profesionalnu aktivnost, liječnik i fizioterapeut uče pacijenta kako izbjeći daljnje moguće poteškoće vezane uz njihovu dijagnozu, tj njihov zdravstveni problem jer je potrebno trajno održavati snagu i fleksibilnost ramenog obruča.