Regeneracija oštećene hrskavice u ortopediji – mit ili realnost?

event 24.04.2019.

U novije vrijeme svjedočimo velikim broju članaka koji govore o regeneraciji hrskavice, stvaranju umjetne ili biološke hrskavice. Je li to moguće?

Specijalna bolnica Aksis jedna je od vodećih ustanova u primjeni takozvane biološke medicine u ortopediji. Docent Miškulin se je postupcima regeneracije hrkavice počeo baviti još 90th godina prošlog stolejća za vrijeme rada na Ortopedskom Institutu Rizzoli u Bologni, jednom od vodećih ortopedskih instituta u svijetu. Od tada ne samo da prati razvoj postupaka za regeneraciju i reparaciju hrskavice već ih i sa uspjehom i primjenjuje.

Biološka medicina zasniva se na činjenici da u našem tijelu postoje tako zvane matične stanice koje odlikuje veliki regenerativni potencijal. Kod začeća broj matičnih stanica i njihov regenerativni potencijal je najveći  – sva naša tkiva nastala su od matičnih stanica. Tijekom života naši organi i tkiva stalno mijenjaju  svoje stanice a nove nastaju upravo od matičnih stanica. Sa starenjem broj matičnih stanica i nihov regenerativni potencijal se smanjuje. Osim regenerativnog potenicjala matične stanice mogu  svojim djelovanjem „prizvati“  protine potrebne u regeneraciji  oštećenog tkiva, u našem slučaju hrskavice zgloba.

U Specijalnoj bolnici Aksis, osim terapije matičnim stanicama, upotrebljavamo i terapiju krvnom plazmom – takozvana PRP terapija. Iz naše krvi spcijalnim postupcima izdvajamo pločaste stanice – trombocite, koji su osnova ne samo zarastanja rana već su i prirodni izvor faktora rasta koji sudejluju u najvažnijim fazama cijeljenja rana i rgenerativnih provcesa u našem organizmu.

Oba postupka  su sastavni dio liječenja degenerativnih bolesti zglobova – artroze.  PRP se također upotrebljava u liječenju ruptura mišića i upalnih bolesti tetiva, pimjerice kod teniskog lakta, plantarnog fasciitisa ili bolnog ramena.

Naša iskustva u pimjeni  bioloških tretmana jako su dobra, pogotovo kada uzmemo u obzir da iste postupke kombiniramo sa  manjim ili većim  operativnim zahvatima. Cilj nam je našim pacijentima pružiti dodatne mogućnost liječenja osteoartritisa prije svega odgodom ugradnje umjetnih zglobova. Kada je oštećenje zgloba ipak  preveliko, minimalno invazivni operaivnim metodama našim pacijentima ugrađujemo najbolje umjetne zglobove a što je, osim precizne kirurške tehnike, preduvjet za brz oporavak i dugovječnost endoproteza.