Teniski lakat – nastanak, simptomi i operativni tretman

event 25.04.2023.

Teniski lakat, poznat i kao lateralni epikondilitis, je bolno stanje koje se javlja kada su tetive koje povezuju mišiće podlaktice s vanjskom stranom lakta upaljene. Naziv „teniski lakat” potječe od činjenice da se ova vrsta ozljede često javlja kod ljudi koji igraju tenis jer se u tom sportu puno koriste mišići podlaktice, posebno prilikom serviranja i udaraca bekendom.

Na mjestu najveće bolnosti teniskog lakta nalazi se polazište mišića koji su upaljeni, posebno mišića ekstenzora zapešća radialis longus. Drugi mišići često povezani s teniskim laktom su mišići supinatora, mišići ekstenzora prstiju i mišići ekstenzora zgloba ruke. Kao i radialis longus, ti mišići također rade na pokretanju ruke i podlaktice prema van, što može dovesti do pretjeranog opterećenja tetiva koje su povezane s vanjskom stranom lakta.

Simptomi teniskog lakta uključuju bol na vanjskoj strani lakta koja se može širiti prema podlaktici i zapešću. Bol se obično javlja tijekom aktivnosti koje uključuju stiskanje, dizanje ili rotiranje ruke. Osim toga, može doći i do slabosti u podlaktici, smanjene pokretljivosti i osjetljivosti na dodir.

Lateralni epikondilitis može se pojaviti kod osoba koje se bave aktivnostima koje uključuju ponavljajuće pokrete ruku i podlaktice, a posebno su izložene sljedeće profesije:

 • tenisači i drugi sportaši koji koriste reket, poput igrača badmintona ili stolnog tenisa
 • građevinski radnici i obrtnici koji koriste čekiće, ručne pile, šmirgle i slične alate
 • radnici u IT sektoru koji provode dugotrajno vrijeme tipkajući na tipkovnici i mičući mišem
 • glazbenici koji sviraju instrumente poput gitare, violine ili klavira
 • vrtlari i poljoprivrednici koji obavljaju radove koji zahtijevaju ponavljajuće pokrete ruku i podlaktice
 • frizeri i kozmetičari koji ponavljaju pokrete ruku prilikom šišanja, bojanja kose ili čišćenja lica.

Liječenje teniskog lakta obično uključuje mirovanje i izbjegavanje aktivnosti koje uzrokuju bol, primjenu leda na zahvaćeno područje, fizikalnu terapiju i upotrebu protuupalnih lijekova. U težim slučajevima, može biti potrebno infiltracijsko, pa čak i kirurško liječenje.

Važno je da se simptomi teniskog lakta ne ignoriraju jer bez liječenja mogu postati kronični i dovesti do daljnjih problema s podlakticom i zglobom. Ako primijetite bilo koje od ovih simptoma, savjetujemo vam da obavite ortopedski pregled kako biste započeli liječenje i izbjegli daljnje ozljede.

Terapija krvnom plazmom, tzv. PRP terapija, postala je popularna u liječenju raznih sportskih ozljeda, uključujući teniski lakat. U postupku PRP terapije, liječnik uzima krv od pacijenta i centrifugira je kako bi se odvojila plazma koja sadrži visoku koncentraciju krvnih pločica. Zatim se ta plazma ubrizgava natrag u ozlijeđeni dio tijela pacijenta kako bi se potaknuo rast novih stanica i tkiva. Kod teniskog lakta, PRP terapija se koristi za smanjenje upale i bolova u zahvaćenom području, te poticanje ozdravljenja tetiva i ligamenata.

Operativno liječenje teniskog lakta obično se razmatra nakon što konzervativne metode liječenja, kao što su odmor, fizikalna terapija, ortoze, lijekovi protiv bolova i injekcije kortikosteroida, nisu učinkovite u ublažavanju simptoma.

Kirurški zahvat za liječenje teniskog lakta uključuje uklanjanje oštećenog ili upaljenog tkiva oko vanjskog dijela lakta. Postoje dvije vrste operacija koje se obično izvode za teniski lakat:

 1. Tradicionalna otvorena operacija (lateralna epikondilektomija): Ovo je najčešći postupak koji se koristi za liječenje teniskog lakta. Tijekom postupka kirurg izrezuje oštećeno tkivo i može izvršiti manju korekciju tetiva i mišića.
 2. Artroskopska operacija: Ova vrsta operacije izvodi se manjim incizijama u koži i korištenjem artroskopa ili endoskopa, malog instrumenta s kamerom koji omogućuje kirurgu da vidi unutar zgloba i otkloni uzrok boli. Metoda je manje invazivna od otvaranja vanjskog lakta, ali se obično koristi samo za lakše slučajeve.

Tijekom artroskopske lateralne epikondilektomije, kirurg može obaviti sljedeće procedure:

 • ukloniti oštećeno tkivo koristeći specijalne instrumente kako bi se riješili oštećenog tkiva u području lakta koje uzrokuje bol
 • rekonstruirati tetive i mišiće koji su oštećeni ili upaljeni
 • ukloniti koštane izrasline koje uzrokuju bol.

Artroskopija lakta ima nekoliko prednosti u odnosu na otvorenu operaciju ili druge postupke liječenja:

 • Minimalno invazivna: Artroskopska operacija lakta zahtijeva samo male incizije u koži, što znači manje oštećenja okolnih tkiva i manju bol nakon operacije.
 • Smanjenje rizika od infekcija, krvarenja i drugih komplikacija koje su povezane s otvorenim operacijama.
 • Brži oporavak i povratak normalnim aktivnostima.
 • Minimalni ožiljak: Zbog sitnih incizija, ožiljci nakon artroskopske operacije lakta su manji i jedva primjetni.
 • Povećana preciznost jer artroskop zbog povećanja omogućuje kirurgu da bolje vidi i preciznije liječi problem u zglobu lakta.

Ukratko, artroskopska operacija lakta obično se izvodi s manjim incizijama na koži, što rezultira manje traumatičnom procedurom. To znači manje boli, manje ožiljaka i kraći period oporavka u usporedbi s otvorenom kirurgijom.

Artroskopska operacija teniskog lakta provodi se u općoj anesteziji, a pacijenti obično mogu otići kući istog dana. Za oporavak je obično potrebno nekoliko tjedana, a pacijenti će možda trebati nositi  posebnu ortozu za podršku ruci i lakatnom zglobu. Fizioterapija može biti korisna u jačanju mišića i vraćanju pokreta ruke i podlaktice nakon operacije. Važno je napomenuti da artroskopska operacija teniskog lakta obično nije prva linija liječenja te se provodi tek nakon što su se iscrpile sve druge mogućnosti liječenja.