Ortopedske operacije

Na Odjelu za ortopediju  orijentirani smo na minimalno invazivnu kirurgiju zglobova, artroskopiju, zamjene endoproteza ramena, kuka, lakta i koljena, kao i rekonstrukcije ligamenata MPFL/PCL/ACL. Sve naše metode kombiniraju minimalno invazivni kirurški pristup s maksimalnim učinkom u liječenju raznih degenerativnih bolesti lokomotornog sustava.

doc. dr. sc. Mladen Miškulin, prim. dr. med. 

Pročitajte više

Pročitajte najnovije vijesti, savjete, i mišljenja naših stručnjaka!

Kuk je najveći kuglasti zglob u ljudskom tijelu, smješten relativno duboko ispod slojeva masnog i mišićnog tkiva te čvrste zglobne čahure.

Bol u koljenu, oteklina, osjećaj nestabilnosti, smanjena pokretljivost – sve su to znakovi koji upućuju da biste trebali posjetiti liječnika-ortopeda. Ukoliko problem nije rješiv konzervativnim putem (fizikalnom terapijom) uslijedit će artroskopija zgloba koljena.

Koristi se u slučajevima kada je oštećen samo jedan dio koljena, najčešće unutarnji, a rjeđe vanjski dio koljena ili patelofemoralni glob. Prefiks „uni” znači da se zamjenjuje samo dio oštećenog zgloba koljena.

Zahvaljujući razvoju artroskopije, operacije koljena postale su puno jednostavnije i sigurnije. Minimalno invazivnim metodama rješavaju se veliki problemi, a nakon dobro obavljene operacije povratak prijašnjim aktivnostima je stopostotan, i to uz minimalnu bol.

Ako je vaše koljeno oštećeno prijelomima, učestalim ozljedama ili artritisom s posljedičnim bolom, recidivirajućim oteklinama, deformitetom donjih ekstremiteta i ograničenjem opsega pokreta najvjerojatnije rješenje Vaših problema je ugradnja parcijalne ili totalne endoproteze koljena.

Nestabilno rame veliki je problem aktivne populacije.

Operacije bolnog ramena, rekonstrukcije tetiva ramena i nestabilnog ramena; artroskopske rekonstrukcije nakon akromioklavikularne luksacije

Pretrpjeli ste tešku ozljedu gležnja i morate na operaciju? U Specijalnoj bolnici Aksis radimo artroskopiju gležnja – kirurški zahvat s brzim oporavkom.

Naziv HALLUX VALGUS dolazi od latinskih riječi koje simboliziraju zaokretanje nožnog palca prema vanjskoj strani stopala (prema ostalim prstima).

Naziv HALLUX VALGUS dolazi od latinskih riječi koje simboliziraju zaokretanje nožnog palca prema vanjskoj strani stopala (prema ostalim prstima).

Teniski lakat, poznat i kao lateralni epikondilitis, je bolno stanje koje se javlja kada su tetive koje povezuju mišiće podlaktice s vanjskom stranom lakta upaljene. Naziv „teniski lakat” potječe od činjenice da se ova vrsta ozljede često javlja kod ljudi koji igraju tenis jer se u tom sportu puno koriste mišići podlaktice, posebno prilikom serviranja i udaraca bekendom.

U novije vrijeme svjedočimo velikim broju članaka koji govore o regeneraciji hrskavice, stvaranju umjetne ili biološke hrskavice. Je li to moguće?

Cijeljenje nakon ozljede je složen proces u koji su uključeni mnogi biološki mehanizmi. Ključnu ulogu u hemostazi i cijeljenju tkiva imaju trombociti tj. njihova sposobnost da u fazi aktivacije otpuštaju bioaktivne supstance kao što su faktori rasta, citokini i kemokini.